Bizimle iletişime geçin

Güncel

Dersim’de sokak canlıları için açıklama yapıldı: Öldürmek çözüm değil

Sokak canlılarının toplatılması, sahiplendirilmesi, eğer sahiplendirilemezse öldürülmesini planlayan yasaya karşı bir araya gelen hayvan severler açıklama yaptı. Açıklamada öldürmenin çözüm olmadığı ifade edildi.

Hıdır Yıldız/Dersim

Sokak hayvanlarının toplatılması, sahiplendirilmesi, eğer sahiplendirilemezse öldürülmesini planlayan yasaya karşı bir araya gelen hayvan severler Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı.

Popülasyon kontrol altına alınamadı

Av. Özgür Ulaş Kaplan, sorunun kaynağının yasada mevcut olduğunu belirtti. Kaplan, “Kanun maddesinde çok açık hükümler var. Bu yasa 2004 yılında çıktı. 2004’ten 2024’e kadar 20 yıllık bir süreç geçti. Kısırlaştırma çalıştırmalarının topyekün bir biçimde gerçekleştirilmesi ve bu popülasyonun kontrol altına alınması gerekiyordu. Ancak yerel yönetimler, idari kurumlar ve ilgili bakanlıklar görevlerini yapmadıkları için popülasyonlar kontrol altına alınamadı” dedi.

Vahşetin parçası değil, çözümün parçası olun

5199 sayılı Hayvan Koruma Kanununda belediyelere ve devlet kurumlarına düşen görevin kısırlaştırma olduğunu belirten DERHAYKO Başkanı Ezgi Doğan, “Ancak hızla artan bu köpek popülasyonu 5199’u uygulamayan, yıllardır işini yapmayan, sorumluluklarını üstlenmeyen belediyelerin, kurumların yanlış ve eksik yürütülen politikaların bir sonucudur. Belediyelerce yıllardır gizli kapılar ardında bu katliamlar gerçekleştirilmektedir. Asla çözümün parçası değil vahşetin parçası olmuşlardır” dedi.

Köylerden merkezlere doğru kısırlaştırma politikası

Üretimin engellenmesinin yegane çözüm olduğunu vurgulayan Doğan, “Öldürmenin çözüm olmayacağının hepimiz farkındayız. Bu yasa gerçekleştirildiği taktirde çok degil katliamdan 1 yıl sonra sonra yine popülasyon ayni rakamlara ulaşacaktır. Bunun sebebi popülasyonun asıl kaynağı olan köylerde kısırlaştırma çalışması yapılmamasıdır. Her ilde köylerden başlayıp merkeze doğru kısırlaştırma planlamaları yapıp uygulamaya konulması gerekmektedir. Aksi taktirde köylerden merkeze yine köpekler bırakılmaya devam edecektir” diye konuştu.

Dersim’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi

Dersim’de yapan çalışmalar hakkında da bilgi veren Ezgi Doğan, “Valiliğin katkısıyla alınan ilaçlar ve Haydi Jandarma Komutanlığından temin edilen araç ile köylerdeki dişi köpekleri toplayıp belediyeye ait merkez bakım merkezine getirip kısırlaştırdıktan sonra yerlerine geri bıraktık. Bu projeyle çok sayıda köye girildi ve büyük ölçüde köpek kısırlaştırıldı. Merkezde neredeyse küpesiz ve yavru köpek artık yok denilecek kadar aza indirgendi. İlçe belediyelerimizden Ovacık, Hozat, Pertek ve Pülümür tüm kısıtlı imkanlarına rağmen taleplerimizi geri çevirmeyerek veteriner hekim istihdam etti” dedi.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler