Bizimle iletişime geçin

Ekoloji

Dersim’de rant ve talan projesi: Krom maden ocağı

Dersim’in Pülümür ilçesi Karagöz köyü mevkiinde endemik türlerin yoğun olarak bulunduğu bölgeye krom maden ocağı projesi planlamasına doğa savunucuları ve halk tepki gösteriyor.

Hıdır Yıldız/Dersim

Dersim’in Pülümür ilçesinde endemik bitki çeşitliliği, krater gölleri, vadilerinin bulunduğu alana maden projesi planlamasının yapıldığı belirtildi. Dimin Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Karagöz köyü mevkiinde yapılması planlanan projenin ÇED toplantısı halk tarafından protesto edildi.

Halk ÇED toplantısını protesto etti

Krom madeni projesiyle ilgili Tunceli Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından bugün İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda ÇED toplantısı yapılmak istendi. Toplantı başlamadan önce bir araya gelen bölge köylüleri ve çevreciler toplatının yapılacağı binanın önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Projeyi kabul etmediklerini belirten köylüler protesto gösterisi düzenleyerek ÇED toplantısına katılmadı.

Munzur Havzası’nı kapsayan bir alan

Krom maden ocağı projesi Karagöz köyü mevkii ile birlikte 6 köyü kapsayacak bir bölgede yapılması planlanıyor. Krom maden ocağı projesi, Karagöz ile birlikte Kovuklu, Kaymaztepe, Mezra, Çakırkaya, Dağbek ve Kocatepe köylerini de kapsıyor. Söz konusu bu köyler Munzur Havzası içerisinde bulunuyor.

Biyolojik çeşitlilik en üst seviyede

Rant ve talan projesine dair konuştuğumuz Av. Barış Yıldırım, bölgede endemik bitki çeşitliliğinin en üst seviyede olduğunu belirtti. Yıldırım, “Haskar Deresi bu hattan doğup geliyor. Bölgede endemik bitki çeşitliliği çok yüksek düzeyde. Anadolu Çaprazı olarak bilinen Hel bölgesi, dünya ölçeğinde ekolojik bir saha. Bern sözleşmesi ile korunuyor. Dolayısıyla bu projenin hayata geçirilmesi hukuka aykırıdır. Proje hayata geçirilirse bu havza etkilenir ve yok olur” diye konuştu.

Arıcılık faaliyeti sona erebilir

Endemik türler açısından bölgenin zengin olduğunu belirten Yıldırım, projenin hayata geçmesi durumunda arıcılığın sona ereceğini de ifade etti. Yıldırım, “Bölgede çok yoğun arıcılık yapılıyor. Bölgedeki polen değeri dünya ortalamasının çok çok üstünde. Halk böyleyken proje hayata geçerse arıcılık sona erer. Bölgeye iş makinelerinin girmesi bölgeyi ekolojik bir yıkıma uğratır” dedi.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Ekoloji Haberler