Bizimle iletişime geçin

Güncel

Dersim‘de coşkulu Newroz kutlaması: Newroz’un isyan ateşiyle özgürlük mücadelesini yükseltelim

Dersim Newroz’unda konuşan SMF MYK üyesi Mahir Gürz, “Günümüzün Dehaklarına karşı işçi sınıfının, Kürt ulusunun ve tüm ezilenlerin kendisine ve doğasına ilişkin tüm devrimci hedeflerine ulaşmak için birleşerek, Newroz’un isyan ateşiyle özgürlük mücadelesini yükseltmek zorundayız” dedi.

Türkiye-Kuzey Kürdistan kentlerinde kutlanan 2024 Newroz’u, Dersim’de de büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen Newroz’a, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) MYK üyesi Mahir Gürz katıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen Newroz etkinliği Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan yürüyüşle başladı. Kitle yürüyüş boyunca, “Jin jiyan azadi”, “Biji berxwedana zindana”, “Biji Newroz”, “Newroz pirozbe” sloganları attı.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başlayan Newroz etkinliğinde ortak açıklamayı Emek ve Demokrasi Platformu adına Özcan Gürtaş okudu.

Newroz’un hiç sönmeyen ateşi özgürlük ve mücadele yolunda bizlere ışık tuttuğunu söyleyen Gürtaş, Yüzyıllık tekçi, inkârcı politikalara karşı bu ışık hiç sönmeyecektir. Kawa’ların özgürlük ateşini söndürmeyeceğiz” dedi.  HÜDA-Par Dersim Belediye Başkan adayının, “Dersim Alevi kentidir” açıklamasına değinen Gürtaş, “HÜDA-PAR bize şu mesajı vermek istemektedir, ‘Kapınıza kadar geldik, evinize de gireceğiz’ diyorlar. Bu nedenle tavrımızı kazanacak olan devrimci güçler etrafında birleşmeliyiz. Kendileri bu topraklardan def etme zamanı. Zaman, birleşme ve kendimizi koruma zamanıdır” ifadelerini kullandı.

“Newroz’un isyan ateşiyle özgürlük mücadelesini yükseltmek zorundayız”

Sonrasında Dersim İttifak adaylarının Newroz alanına gelenleri selamlamasının ardından konuşan SMF MYK üyesi Mahir Gürz, “Günümüzün Dehaklarına karşı birleşmek tarihsel sorumluluğumuzdur. Kürt ulusunun tarihsel belleğinden, ezilenlerin ortak değeri olmuş Newroz, dünyada ve Türkiye-Kuzey Kürdistan’da emperyalist, kapitalist gericiliğin geliştirmiş olduğu savaş gerçekliğiyle geçiriyoruz. Tam da bu kesitte, dünya halklarına kan kusturan emperyalist, kapitalist gericiliğine karşı ezilenlerin devrimci mirası olan tarihsel birikimleriyle isyana durmak günün politik görevidir. Devrimci tarihi hafızamızla dünü bugünle, bugünü yarınla buluşturmamız tarihsel devrimci sorumluluğumuzdur. Sömürü, savaş, işgal ve ilhaklara karşı isyan ateşinin direngenliğiyle özgürleşeceğiz. İşçi sınıfının, Kürt ulusunun ve tüm ezilenlerin kendisine ve doğasına ilişkin tüm devrimci hedeflerine ulaşmak için birleşerek, Newroz’un isyan ateşiyle özgürlük mücadelesini yükseltmek zorundayız. Bu vesileyle sayılı günlerin kaldığı yerel seçimlerin Dersim’in tarihsel birikimlerini, deneyimlerini ve kazanımlarını ortak merkeze koyan bir anlayışla hareket edersek, günümüz Dehaklarına karşı birleşerek güçlü bir yanıt vermiş oluruz. Bu anlamda Dersim halkının çıkarını, devrimci kazanımlarını ve birikimlerini ve onun politik iradesi olan Dersim İttifakı etrafında kenetlenmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Dersim soldur”

Ardından söz alan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, “Dersim Kürt’tür, Alevi’dir. Soldur, sosyalisttir. Bu direngenliği, baş eğmezliği birleşik mücadelemizle buluşturmamız gerek” diye belirtti.

“Eşitsizliğe, adaletsizliğe dur diyecek olan halkımızın birleşik mücadelesidir”

Konuşmasına Dersim halkını selamlayarak başlayan Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan ise, “Dersim halkı hiçbir zaman, zulme baskılara boyun eğmedi. Bugün de baskılara, zulümlere, her türlü savaş politikalarına karşı bir kez daha meydanlardayız. Sermayenin iktidarının bütün baskılarına karşı bir aradayız. Birlikte kazanacağız! Sevgili Dersimliler; tek adam yönetimi ülkenin her tarafında baskı, sömürü politikalarına ve savaş politikaları devam ediyor. Fabrikalarda iş cinayetleriyle, kadın cinayetleriyle MESEM’ler de çocuk sömürüsüyle, bölgede operasyonlarıyla savaş politikaları devam ediyor. Aydınlarımızı cezaevine tıkıyorlar, gazetecileri cezaevlerine tıkıyorlar, özgürlük eşitlik ve demokrasi mücadelesi verenleri cezaevlerine tıkıyorlar. Bu ülkede Kürt halkının milyonlarca oyuyla seçilmiş belediye başkanlarını, meclis üyelerini, millet vekillerini tutukluyorlar. Şunu buradan bir kez daha ifade ediyoruz; Türkiye halkları ve Kürt halkı bu baskılara asla ama asla boyun eğmeyecektir!” dedi.

Türkiye’nin İsrail ile iş birliğine değinen Aslan, “Erdoğan diyor ki, Filistin’de barış istiyoruz, Siyonist İsrail’in savaşı durdurmasını istiyoruz diyor. Peki, bugün İsrail’e yüzlerce gemiyle her türlü lojistik desteği sağlayan Erdoğan ve tek adam iktidarı değil mi? Söz konusu Filistin halkına gelince sadece söz söylemekten başka bir şey yapmıyor orada barış istediğini söylüyor, Rojava’da ki Irak’ta ki Kürtlere karşı operasyonlar düzenliyor. Bunların bu iki yüzlü politikalarını teşhir edeceğiz, bu politikaları birlikte mücadele ederek boşa çıkaracağız! Bu eşitsizliğe, adaletsizliğe dur diyecek olan halkımızın birleşik kitlesel mücadelesidir, ancak böyle bunları alt edebiliriz. Bu nedenle, 1 Nisan’dan sonra tüm emek güçleri, meslek örgütleri, demokrasi güçleri olarak Dersim İttifakı’nda olduğu gibi güçlerini birleştirerek tek adam iktidarını alt edecektir. Dersim halkına ve emekçilerine düşen görev 31 Mart’ta zaferle çıkmaktır” diye konuştu.

“Dehaklara geçit vermeyeceğiz”

Son olarak söz alan DEM Parti grup başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de, “Dersim halkı her zaman faşizme karşı mücadele etmiştir. Tarihi direnişleriyle bizi bugünlere getirdi. Biz zulmedenlere karşı direndik. Günümüzün modern Dehaklarına karşı da direniyoruz. Dersim İttifakı olarak Dehaklara geçit vermeyeceğiz. Bu kutsal toprakları ele geçirmeye çalışıyorlar. Dersim’i yok etmek istiyorlar. Biz Dersimliler her zaman bu topraklar için mücadele ettik” dedi.

Konuşmaların ardından sahnede şiir okundu. Newroz ateşinin yakılmasından sonra etkinlik müzik dinletisi ile son buldu.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler