Dersim Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı başladı. Meclis gündemleri arasında “2025 Yılı Ücret Gelir ve Gider Tarifesi Artış Oranlarının Belirlenmesi” ile ilgili madde de yer aldı. Buna göre, belediyenin birçok hizmet kalemine zam yapması ön görülüyor. Zam oranının ise yeniden değerlendirme oranında yapılması bekleniliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üretici fiyat enflasyonu verilerini açıklamış, 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), Ekim ayında yüzde 43,93 olarak belirlemişti. Yani yeniden değerlendirme oranı 43,93 oldu.
Temmuz ayında zam yapılmıştı
Dersim Belediyesi, Temmuz ayında halk toplantısı düzenleyerek 2 lira 15 kuruş olan suyun ton fiyatını 8 lira 30 kuruşa çıkarmıştı. Kasım ayı meclis toplantısında ise yeniden zam yapılması gündeme geldi.
“Suya gelir amaçlı bakmıyoruz”
Belediyenin halka hizmet edebilmesi için sürdürülebilir gelir kaynaklarına ihtiyacının olduğunu belirten Dersim Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak, “Biz suya gelir amaçlı bakmıyoruz. Emek satışına da gelir amaçlı bakmıyoruz. Toplu taşıma da toplumsal bir hizmettir. Ama ortada bir gerçeklik var. Toplu taşımada düzenli sefer yapamıyoruz. Nedeni de araçlarımızın yetersi olması. Maliyetlerimizi hizmet verecek seviyeye getirmezsek önümüzdeki dönemlerle de böyle sorunlar yaşayabiliriz. Personel giderlerimiz aylık bütçenin yüzde 120’si üzerinde. Burası biz hizmet kurumudur. Halk sokakta hizmet bekler” diye konuştu.
‘Suya zam konusunu halka sormalıyız’
Dersim Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale ise su zammının halka sorulması gerektiğini söyledi. Taşkale, “Yeniden bir zam yapmak biraz erken olur. Halkın içinde bulunduğu durum, enflasyon, gelir gider düzeyi göz önüne alındığında zam konusu halkımızla birlikte tartışarak bir karara varmalıyız. Ulaşım ve su halkın en temel tüketim ihtiyaçlarından bazılarıdır. Dolayısıyla halka danışarak yapılmasında fayda var” dedi.
‘Fiyatları halkın kendisi belirlesin’
SMF’li Meclis Üyesi Ali İhsan Bayır ise “Özellikle ulaşım ve su zammı konusunu halk toplantıları yaparak, halkın karar alması yönünde bir tutumumuz var. Biz ulaşıma ve suya zam düşünmüyoruz” dedi.
‘Zam sorunu çözmez’
Suya 6 ay önce iyileştirme yaptıldığını söyleyen Meclis Üyesi Mustafa Yıldırım da, “Belediye gelir kaynaklarına zam yaparak bu sorunu çözemez. Farklı gelir alanları geliştirmesi lazım. İmar konusu belediyeyi ciddi anlamda rahatlatabilir. Bütün belediyelerin en büyük gelir kaynakları imardır” dedi.
‘Maliyetler sizin yönetiminizde artmaya devam ediyor’
Suyun maliyetlerinin geçen yıla oranla arttığını söyleyen Meclis Üyesi Sinan Aytekin ise, “Bu tabloda maliyetlerin yükseldiğini görüyoruz. Ciddi bir personel gideri olduğu ortada. Geçmiş yönetime bu yönlü eleştiriler yapmıştık. Şimdi baktığımız zaman geçmiş yönetime haksızlık yapmış gibi görünüyor. Çünkü maliyetler sizin yönetiminizde artmaya devam ediyor” dedi.
Meclis Üyesi Mehmet Demir ise, suyun yüzde 20 oranında artırılması gerektiğini, ilk 6 ay yüzde 10’luk zam oranı, ikinci 6 ay ise yine yüzde 10’luk zam oranının yansıtılabileceğini söyledi.
Bir başka öneride ise suya zammın meskenleri hariç tutarak yapılması belirtildi. Meskenler haricindeki, ticarethaneler, özel okullar, umumi tuvaletler, inşaatlar ve bankalara yeniden değerlendirme oranında zam yapılabileceği görüşü açığa çıktı. Söz konusu tartışmalardan net bir karar çıkmazken, karar bir sonraki toplantıya bırakıldı.
Haber Merkezi