Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesi ve cihatçı çetelerin yönetimi ele geçirmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakırhan, “Afrika Boynuzu’ndan Lübnan’a, Irak’a ve Afganistan’a kadar jeopolitik manzarayı yeniden şekillendirecek bir süreçle karşı karşıyayız. Suriye’de barışın yolu Şam’dan, Kobani’den, Halep’ten, Lazkiye’den ve Süveyda’dan geçiyor. Çözümün adresi dışardan müdahale değil, Suriye’nin kendi halkıdır” dedi.
“Suriye, Suriyelilerindir” diyen Bakırhan, şöyle devam etti: “Bir Arap atasözü var. Diyor ki sevinciniz bittiyse hemen ardından tefekkür etme zamanıdır. İçeriyi konsolide etmek için bu ekonomik krizi örtmek için Kürt düşmanlığında yeni bir zemin yaratmak için Halep’te çaldığınız mehter marşı durduysa iktidarı Ortadoğu’da gerçekler üzerine tefekkür etmeye çağırıyoruz.”
MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Suriye’ye ziyaretine dikkati çeken Bakırhan, şunları kaydetti:
“Biz iç barışımızı tesis etmek istedikçe, siz barışa giden yolu dinamitliyorsunuz. MİT Başkanı Suriye’ye gitti. Ardından 5 saat yolculukla Bakan gitti. Demek ki orada bir güvenlik sorunu yok. Buradan Van’a giderken dahi 10 defa çevirme var. Demek ki Suriye buradan daha güvenliymiş. Buyrun Suruç’un yani başında Kobani var. Nusaybin’in karşısında Kamışlı var. Buyrun gidin konuşun… Sayın Kalın, Sayın Fidan, Kobani’ye SİHA’dan bakmak yerine gidip, diyalog kurun. Suriye sizin ameliyat masanız değil, vazgeçin artık inkar ve savaştan.”
Bakırhan, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme başvurusuna dair soruyu yanıtlayan Bakırhan, “Şu ana kadar emin olun biz de net bir cevap alamadık. Adalet Bakanı her seferinde bir şey söylüyor. Önce ‘Gün tayin etmeye çalışıyoruz. Bütçe görüşmelerini bekliyoruz’ dedi. Biz de merak ediyoruz, bekliyoruz. Bence artık bu oyalamadan vazgeçmeleri gerekiyor. Oranın kilidini, kapısını açmak ve görüşmeleri sağlaması gerekiyor” dedi.
Görüşme olması halinde kimin gideceği veya üzerinde uzlaşılmış bir ismin olup olmadığına dair soruyu da yanıtlayan Bakırhan, “Eş Genel Başkanlar olmak üzere bütün milletvekilleri başvuruda bulundu. Tekrar ediyorum; meselenin kimin gideceği değil aslında. Oradan ne söylendiği, o tartışmaların bu sürece nasıl katkı yaptığı bizim için önemlidir. Adalet Bakanlığı’na sormak gerekiyor; Onlar neyi bekliyor?” diye kaydetti.
Bakırhan, bu tartışmaların bir sürece evrilmesi gerektiğine işaret ederek, “Bunu canı gönülden istiyoruz. Bir samimiyet varsa neden bir sürece dönüşmesin?” diye sordu.