Bizimle iletişime geçin

Dünya

Aşırı sağa karşı ağır yenilgi alan Macron’dan erken seçim kararı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sandık çıkış anketlerinin ittifakının Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Ralli (RN) partisine karşı Avrupa seçimlerinde ağır bir yenilgiye uğradığını göstermesinin ardından parlamentoyu feshedeceğini ve yeni parlamento seçimleri çağrısında bulunacağını duyurdu .

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron AB seçimlerinde aşırı sağa karşı büyük bir yenilgi almasından sonra yaptığı açıklamada, AB seçim sonucunun “Avrupa’yı savunan partiler için iyi bir sonuç olmadığını” söyledi.

Erken seçim kararını “ciddi ve ağır ama güven eylemi” olarak nitelendiren Macron, “Size seçim hakkı vermeye karar verdim. Bu nedenle bu gece Ulusal Meclisi feshedeceğim” diye konuştu.

Resmi olmayan sonuçlara göre 28 yaşındaki Jordan Bardella liderliğindeki Le Pen’in Ulusal Ralli (RN) partisi yaklaşık yüzde 32 oy alarak Macron’un yüzde 15’lik oy oranının iki katından fazlasını kazandı. Sosyalistler ise yüzde 14 oyla Macron’un hemen yanında yer aldı.

Le Pen’in 2019’daki son AB seçimlerine göre 10 puanlık bir artışla gösterdiği güçlü performans, Macron’un son görev süresinin bitimine üç yıl kala iktidardaki hakimiyetini zayıflatacak. Bu aynı zamanda, onun yerine geçme mücadelesi kızışırken merkezci kamptan üst düzey ayrılmalara da yol açabilir.

Le Penn, Macron’un şok açıklamasından kısa bir süre sonra Fransa’daki bir mitingde, “Fransızlar yaklaşan ulusal seçimlerde bize güvenirse iktidarı devralmaya hazırız” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı’nın danışmanları, kararını bu hafta Normandiya’daki D-Day çıkarmalarının 80. yıl dönümünden sonra , dışarıda insanlarla buluştuğunda ve parlamentodaki bitmek bilmeyen siyasi çekişmelerden bıktıklarını söyleyenlerle konuştuğunda verdiğini söyledi. (El cezire)



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Dünya Haberler