Bizimle iletişime geçin

Güncel

Ağır hasta tutsak Eser Morsümbül’ün serbest bırakılması çağrısı

F Oturumu eylemlerinin 618’inci haftasında, yüzde 70 engelli ve birçok hastalığı bulunan ağır hasta tutsak Eser Morsümbül’ün serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F oturumunun” eyleminin 618’incisni şube binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Antalya S Tipi Hapishanesi’nde yüzde 70 engelli raporu bulunan ağır hasta tutsak Eser Morsümbül’ün durumuna dikkat çekilerek, serbest bırakılması istendi. Açıklamayı İHD gönüllülerinden Türker Demirci okudu.

Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin hasta tutsakların iyileşmesine engel olduğunu belirten Demirci, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin idarecilerin insanlığını sorgulatacak düzeye geldiğine ifade etti.

Morsümbül’ün durumunu paylaşan Demirci, şunları söyledi: “Eser Morsümbül, yüzde 70 engelli raporu bulunuyor. Ayrıca kanser, böbrek yetmezliği, kemik erimesi ve anemi hastası olup, bu hastalıklarına bağlı sürekli baş ağrısı, beslenme sorunları, hareket güçlüğü yaşamakta ve vücut direncinin düşmesi ve strese bağlı zona hastalığı gibi ek sağlık sorunları yaşamaktadır. 12 yaşındayken kötü huylu beyin tümörü nedeniyle ameliyat edilmiş, devamında uygulanan kemoterapi ve ışın tedavisi sırasında kullandığı ilaçlar nedeniyle kronik böbrek yetmezliği hastalığına yakalanmıştır.” 

Morsümbül’e 2016 yılında böbrek nakli yapıldığını ve henüz iyileşmeden tutuklandığını kaydeden Demirci, “Tutuklanması tedavisinin aksamasına neden olmuş ve kısa sürede ileri derecede kemik erimesi gelişmiş, bu durum hareket kısıtlılığına neden olmuştur. Yüzde 70 engelli raporu bulunan ve sürekli baş ağrısı çeken Morsümbül, gelişen beslenme güçlüğü ve artan stres nedeniyle zona hastalığına yakalanmış, sağlık sorunları artarak devam etmiştir” diye belirtti.

25 Ocak’ta Morsümbül ile görüşen kardeşinin aktarımlarını da paylaşan Demirci, şunları ifade etti: “Abim rahatsızlığından dolayı 19 Ocak cuma günü hastaneye kaldırıldı. Onun öncesinde ise 20 gün boyunca ne yemek yiyebilecek durumdaydı ne su içebilecek, ne de özel ihtiyaçlarını giderebilecek durumdaydı. Vücudunu neredeyse hiçbir şekilde kullanamıyordu, hastaneye getirildiğinde sadece ilaç yazıp yollamışlar ve ilaçların hiçbir etkisi olmamış, günden güne daha kötü hale girmiş. Bu yüzden hastaneye yatırılmış. 25 Ocak itibariyle, gözlerini açamıyor konuşamıyor ve ihtiyaçlarını gideremiyor. Annem şu an abimin refakatçisi olarak yanında kalmakta, bakımını yapmaya çalışıyor. Hala abimin neden bu durumda olduğunu çözemediklerini belirtmek isterim. Abim bu durumdayken bakıma muhtaç haldeyken hastane onu taburcu etmeyi düşünüyor. Doktorları tarafından ömür boyu bu durumda kalabileceği söyleniyor. Eser bu halde hapishaneye tekrar dönerse ölür deniyor. Yani göz göre göre ölüme ve yatağa bağlılığa terk ediliyor abim! Yetkililer tarafından bu duruma acil bir şekilde müdahale edilmesini istiyorum.” 

Morsümbül’ün cezasının bitimine 30 gün kalmasına rağmen dün hastaneden taburcu edildiğini ve hapishaneye geri gönderildiğini kaydeden Demirci, “Morsümbül’ün hapishane koşullarında tedavi edilemediği bilinmesine rağmen serbest bırakılmamakta, yaşam hakkı tehlikeye atılmaktadır” dedi.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler