Bizimle iletişime geçin

Çeviri

Afganistan Devrimci Kadınlar Derneği (RAWA): ‘Hiçbir baskının, zorbalığın ve şiddetin direnişi durduramayacağını gördük, kadınlar artık zincire vurulmayacak’

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinden sonra iktidarı yeniden ele geçiren Taliban’la birlikte Afganistan’da yeni bir siyasal süreç başladı. Taliban’ın yeniden iktidara gelmesi başta kadınlar olmak üzere Afgan halkı ve dünya devrimci, demokratik kamuoyunun gözlerini yeniden buraya çevirdi. Dünyanın bir çok yerinde sokaklara çıkan ve açıklamalar yapan kadınlar ve devrimci, demokratik kuvvetler ABD başta olmak üzere emperyalist güçlere ve Taliban’a karşı mücadele etmeyi ve Afgan halkıyla enternasyonal dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıyor. Afganistan’daki yeni duruma dair Afgan Kadın Misyonu yardımcı editörü Sonali Kolhatkar tarafından Afganistan Devrimci Kadınlar Derneği (RAWA), ile yapılan röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

Afgan Kadın Misyonu, bu acil zamanda ihtiyaçlarını karşılamak için RAWA ile temasa geçti. AWM Yardımcı Direktörü Sonali Kolhatkar ile bu kısa Soru-Cevap bölümünde RAWA, sahada gelişen durumu kendi gördükleri şekliyle açıklıyor.

Sonali Kolhatkar: RAWA yıllarca ABD işgaline karşı konuştu ve şimdi sona erdiği için Taliban geri döndü. Başkan Biden, Afganistan’ı şu anda olduğundan daha güvenli bir durumda bırakacak şekilde ABD güçlerini geri çekebilir miydi? Taliban’ın bu kadar çabuk devralmamasını sağlamak için daha fazlasını yapabilir miydi?

RAWA: Son 20 yılda taleplerimizden biri ABD/NATO işgaline son verilmesiydi ve eğer İslamcı köktendincileri ve teknokratları da yanlarına alıp halkımızın kendi kaderini tayin etmesine izin verirlerse daha da iyi. Bu işgal sadece kan dökülmesine, yıkıma ve kaosa neden oldu. Ülkemizi özellikle kadınlar için en yozlaşmış, güvensiz, uyuşturucu mafyası ve tehlikeli bir yer haline getirdiler.

En başından beri böyle bir sonucu tahmin edebiliyorduk. ABD’nin Afganistan’ı işgalinin ilk günlerinde RAWA, 11 Ekim 2001’de şunları ilan etti:

”ABD saldırılarının devam etmesi ve masum sivil kurbanların sayısındaki artış, sadece Taliban’a mazeret sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda bölgede ve hatta dünyada köktendinci güçlerin güçlenmesine de neden olacaktır” dedi.

Bizim bu işgale karşı olmamızın asıl sebebi, “teröre karşı savaş” güzelleme bayrağı altında teröre destek vermeleriydi. Kuzey İttifakı yağmacılarının ve katillerinin 2002’de yeniden iktidara geldikleri ilk günlerden, Doha’daki son sözde barış görüşmeleri, anlaşmalar ve anlaşmalara ve 2020/21’de hapishanelerden 5000 teröristin serbest bırakılmasına kadar, çok açıktı. Geri çekilmenin bile sonu iyi olmayacak.

Pentagon, teori istilasının veya karışmanın hiçbirinin güvenli bir durumda olmadığını kanıtlıyor. Tüm emperyalist güçler ülkeleri kendi stratejik, siyasi ve mali çıkarları için işgal eder, ancak yalanlar ve güçlü kurumsal medya aracılığıyla gerçek amaçlarını ve gündemlerini saklamaya çalışırlar.

“Kadın hakları”, “demokrasi”, “ulus inşası” vb. değerlerin Afganistan’daki ABD/NATO hedeflerinin bir parçası olduğunu söylemek şakadır. ABD, bölgeyi istikrarsızlığa ve teröre dönüştürmek, başta Çin ve Rusya olmak üzere rakip güçleri kuşatmak ve bölgesel savaşlar yoluyla ekonomilerini baltalamak için Afganistan’daydı. Ama tabii ki ABD hükümeti, arkalarında öyle bir kargaşa bırakacak kadar feci ve utanç verici bir çıkış istemiyordu ki, havaalanını kontrol etmek ve diplomatlarını ve personelini güvenli bir şekilde tahliye etmek için 48 saat içinde tekrar asker göndermek zorunda kaldılar.

ABD’nin Afganistan’ı yaratıklarına (Taliban) yenilmeden kendi zaaflarından çıkardığına inanıyoruz. Bu geri çekilmenin iki önemli nedeni var.

Bunun ana nedeni, ABD’deki çok yönlü iç krizdir. ABD sisteminin çöküşünün işaretleri, Covid-19 pandemisine verilen zayıf yanıtta, Capitol Hill saldırısında ve ABD halkının son yıllardaki büyük protestolarında görüldü. Politika yapıcılar, iç meselelere odaklanmak için birliklerini geri çekmek zorunda kaldılar.

İkinci neden, Afgan savaşının, tamamı vergi mükelleflerinin parasından alınan, maliyeti trilyonlara ulaşan, son derece pahalı bir savaş olmasıdır. Bu, ABD’ye mali açıdan o kadar ağır bir yük bindirdi ki, Afganistan’ı terk etmek zorunda kaldı.

Savaş çığırtkanlığı politikaları, amaçlarının Afganistan’ı daha güvenli hale getirmek olmadığını kanıtlıyor, bırakın şimdi ayrılırken, ayrıca, geri çekilmenin kaotik olacağını biliyorlardı ama yine de devam ettiler ve yaptılar. Şimdi Afganistan, Taliban’ın iktidarda olması nedeniyle yeniden ilgi odağı oldu ama son 20 yıldır durum böyle ve her gün yüzlerce insanımız öldürüldü ve ülkemiz yıkıldı, nadiren medyada yer aldı.

Sonali Kolhatkar: Taliban liderliği, İslam hukukuna uygun olduğu sürece kadın haklarına saygı göstereceklerini söylüyor. Bazı Batı medyası bunu olumlu bir şekilde resmediyor. Taliban 20 yıl önce de aynı şeyi söylemedi mi? Sizce insan haklarına ve kadın haklarına yönelik tutumlarında bir değişiklik var mı?

RAWA: Şirket medyası sadece harap olmuş insanlarımızın yaralarına tuz basmaya çalışıyor; acımasız Taliban’ı şekerlemeye çalıştıkları şekilde kendilerinden utanmalılar. Taliban sözcüsü, 1996’daki ideolojileriyle bugünün ideolojileri arasında hiçbir fark olmadığını açıkladı. Ve kadın hakları hakkında söyledikleri, önceki karanlık kuralları sırasında kullanılan ifadelerin aynısı: Şeriat yasasını uygulamak.

Bu günlerde Taliban Afganistan’ın her yerinde af ilan etti ve sloganları ‘af sevincinin getirebileceği, intikamın getiremeyeceği’ idi. Ama gerçekte her gün insanları öldürüyorlar. Daha dün Nangarhar’da bir çocuk, Taliban’ın beyaz bayrağı yerine üç renkli Afgan ulusal bayrağını taşıdığı için vurularak öldürüldü. Kandahar’da dört eski ordu yetkilisini idam ettiler, Herat ilinde genç bir Afgan şair Mehran Popal’ı Facebook’ta Taliban karşıtı yazılar yazdığı için tutukladılar ve nerede olduğu ailesi tarafından bilinmiyor. Bunlar, sözcülerinin “hoş” ve cilalı sözlerine rağmen şiddet eylemlerinin sadece birkaç örneği.

Ancak iddialarının Taliban tarafından oynanan dramalardan biri olabileceğine ve kendilerini organize edene kadar daha fazla zaman kazanmaya çalıştıklarına inanıyoruz. Olaylar çok hızlı gelişti ve hükümet yapılarını kurmaya, istihbaratlarını oluşturmaya ve insanların günlük hayatlarının uzunluğu gibi küçük ayrıntılarını kontrol etmekten sorumlu olan Fazilet Yayma ve Kötülüğü Önleme Bakanlığı’nı kurmaya çalışıyorlar. Sakal, kıyafet kuralları ve bir kadın için mahrem (erkek refakatçi, sadece baba, erkek kardeş veya koca) olması. Taliban, kadın haklarına karşı olmadığımızı, ancak bunun İslami/Şeriat yasaları çerçevesinde olması gerektiğini iddia ediyor.

İslami/Şeriat hukuku muğlaktır ve İslami rejimler tarafından kendi siyasi gündemlerine ve kurallarına fayda sağlamak için farklı şekillerde yorumlanır. Ayrıca, Taliban Batı’nın da onları kabul etmesini ve ciddiye almasını istiyor ve tüm bu iddialar kendilerine beyaz badanalı bir imaj çizmenin bir parçası. Belki birkaç ay sonra adalete ve demokrasiye inandığımız için seçim yapacağız derler. Bu iddialar gerçek doğalarını asla değiştirmeyecek ve hala İslami köktenciler olacaktır: kadın düşmanı, insanlık dışı, barbar, gerici, demokrasi karşıtı ve ilerici karşıtı. Kısacası, Taliban zihniyeti değişmedi ve asla değişmeyecek!

Sonali Kolhatkar: Afgan Ulusal Ordusu ve ABD destekli Afgan hükümeti neden bu kadar çabuk dağıldı?

RAWA: Birçok nedenden bazıları şunlardır:

1) Her şey Afganistan’ı Taliban’a devretmek için yapılan bir anlaşmaya göre yapıldı. ABD hükümeti Pakistan ve diğer bölgesel oyuncularla müzakerelerle bir hükümet kurma konusunda anlaşmaya vardı. Ağırlıklı olarak Taliban’dan oluşuyor. Yani askerler, Afgan halkının hiçbir yararının olmadığını bildikleri bir savaşta öldürülmeye hazır değillerdi çünkü sonunda Taliban’ı iktidara getirmek için kapalı kapılar ardında kuruldu. Zalmay Halilzad, Taliban’ı yeniden iktidara getirmedeki hain rolünden dolayı Afgan halkı arasında büyük nefret görüyor.

2) Çoğu Afgan, Afganistan’da devam eden savaşın Afganların savaşı olmadığını ve ülkenin çıkarları için olmadığını, yabancı güçler tarafından kendi stratejik çıkarları için yürütüldüğünü ve Afganların sadece savaşın yakıtları olduğunu iyi anlıyor. Gençlerin büyük bir kısmı, şiddetli yoksulluk ve işsizlik nedeniyle güçlere katılıyor, bu yüzden savaşma taahhüdü ve ahlakları yok. ABD ve Batı’nın 20 yıldır Afganistan’ı tüketici bir ülke olarak tutmaya çalıştığını ve sanayinin büyümesini engellediğini belirtmekte fayda var. Bu durum bir işsizlik ve yoksulluk dalgası yaratarak kukla hükümetin, Taliban’ın işe alınmasının ve afyon üretiminin artmasının önünü açtı.

3) Afgan kuvvetleri bir hafta içinde yenilecek kadar zayıf değildi, ancak başkanlık sarayından Taliban’a karşı savaşmamaları ve teslim olmaları için emir alıyordu. Çoğu eyalet barışçıl bir şekilde Taliban’a teslim edildi.

4) Hamid Karzai ve Eşref Ghani’nin kukla rejimi, yıllardır Taliban’a “memnun olmayan kardeşler” diyordu ve en acımasız komutan ve liderlerinden birçoğunu hapishanelerden salıverdi. Afgan askerlerinden “düşman” değil “kardeş” denilen bir güçle savaşmalarını istemek, Taliban’ı cesaretlendirdi ve Afgan silahlı kuvvetlerinin moralini bozdu.

5) Silahlı kuvvetler benzeri görülmemiş bir şekilde yolsuzlukla boğuştu. Kabil’de oturan çok sayıda general (çoğunlukla Kuzey İttifakı’nın eski acımasız savaş ağaları) milyonlarca doları ele geçirdi, hatta cephelerde savaşan askerlerin yiyecek ve maaşlarından bile kestiler. “Hayalet askerler”, SIGAR tarafından ortaya çıkarılan bir fenomendi. Üst düzey yetkililer kendi ceplerini doldurmakla meşguldü; on binlerce var olmayan askerin maaş ve tayinini kendi banka hesaplarına kanalize ettiler.

6) Ne zaman güçler zorlu mücadelede Taliban tarafından kuşatılsa, yardım çağrıları Kabil tarafından görmezden gelindi. Birçok durumda onlarca asker, haftalarca mühimmat ve yiyecek olmadan terk edildiğinde Taliban tarafından katledildi. Bu nedenle silahlı kuvvetler arasındaki kayıp oranı çok yüksekti. Dünya Ekonomik Forumu’nda (Davos 2019), Eşref Ghani, 2014’ten bu yana 45.000’den fazla Afgan güvenlik personelinin öldürüldüğünü, aynı dönemde sadece 72 ABD/NATO personelinin öldürüldüğünü itiraf etti.

7) Toplumda genel olarak artan yolsuzluk, adaletsizlik, işsizlik, güvensizlik, belirsizlik, dolandırıcılık, aşırı yoksulluk, uyuşturucu ve kaçakçılık vb. Taliban’ın yeniden ortaya çıkması için bir zemin sağladı.

Sonali Kolhatkar: Amerikalılar için şu anda RAWA ve Afgan halkına ve kadınlarına yardım etmenin en iyi yolu nedir?

RAWA: Tüm bu yıllar boyunca ABD’nin özgürlük seven insanlarını aramızda görmekten dolayı kendimizi çok şanslı ve mutlu hissediyoruz. Amerikalıların seslerini yükseltmelerine ve hükümetlerinin savaş çığırtkanlığı politikalarını protesto etmelerine ve Afganistan’da bu barbarlara karşı halkın mücadelesinin güçlendirilmesini desteklemeye ihtiyacımız var.

Direnmek insan doğasıdır ve tarih buna tanıklık eder. ABD’deki “Occupy Wall Street” ve “Black Lives Matter” hareketlerinin görkemli örneklerine sahibiz. Hiçbir baskının, zorbalığın ve şiddetin direnişi durduramayacağını gördük. Kadınlar artık zincire vurulmayacak. Taliban’ın başkente girmesinden hemen sonraki sabah, genç ve cesur kadınlarımızdan oluşan bir grup, Kabil’in duvarlarına şu sloganla grafiti çizdi: Kahrolsun Taliban! Kadınlarımız artık politik olarak bilinçli ve 20 yıl önce kolayca yaptıkları bir şeyi artık Burka altında yaşamak istemiyorlar. Güvende kalmanın akıllı yollarını bulurken mücadelemize devam edeceğiz.

İnsanlık dışı ABD askeri imparatorluğunun yalnızca Afgan halkının düşmanı olmadığını, aynı zamanda dünya barışı ve istikrarsızlığına yönelik en büyük tehdit olduğunu düşünüyoruz. Artık sistem çöküşün eşiğinde olduğuna göre, Beyaz Saray, Pentagon ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki acımasız savaş tacirlerine karşı mücadelelerini yoğunlaştırmak, barışı seven, ilerici, solcu ve adaleti seven tüm bireylerin ve grupların görevidir. Capitol Tepesi. Çürümüş sistemi adil ve insancıl bir sistemle değiştirmek, milyonlarca yoksul ve ezilen Amerikan halkını özgürleştirmekle kalmayacak, dünyanın her köşesinde kalıcı bir etki yaratacaktır.

Şimdi korkumuz, dünyanın Afganistan’ı ve Afgan kadınlarını 90’ların sonundaki kanlı Taliban yönetimi altındaki gibi unutabilmesi. Bu nedenle ABD ilerici kişi ve kurumları Afgan kadınlarını unutmamalıdır. Sesi daha da yükselterek, laik, demokrasi ve kadın hakları için direnişimizi ve mücadelemizi sürdüreceğiz.

Çeviri: Gazete Patika Kolektifi

Kaynak: http://www.rawa.org/rawa/2021/08/21/rawa-responds-to-the-taliban-takeover.html



Kasım 2024
PSÇPCCP
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Daha Fazla Çeviri Haberler