Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), eğitim emekçilerinin aşılanmaya başlamadan ve maske, mesafe ve yüzey/solunum hijyeni sağlamadan okulların 1 Mart’ta açılmasına ve telafi programı uygulanmadan sınav yapılmasına dair basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
MEB’in eğitim emekçilerinin aşılanmasını başlamadan ve maske, mesafe ve yüzey, solunum hijyeni sağlamadan okulların açılmasına tepki gösteren Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, 9, 10 ve 11’inci sınıflarda telafi programları olmadan sınavların yapılacak olmasının eşitsizliği artıracağını kaybetti. “Hiçbir telafi programı yapılmadan bu sınavların yapılması, eğitimsel olarak doğru olmadığı gibi etik-politik olarak da yerinde bir karar değildir” diyen Kurul, 1 Kasım 2020’ye kadarki konuları kapsayacak sınavların iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.
Sorumluluk MEB ve iktidarın
Yüz yüze eğitime geçebilmek için başta aşı olmak üzere alınabilecek tüm tedbirlerin hızla uygulanabileceğini savunan Kurul, bu tedbirleri hayata geçirmemenin kayıp bir kuşak yaratacağı uyarısında bulundu. Sorumluluğunun iktidar ve MEB’de olduğunu kaydeden Kurul, “Eğitim Sen olarak süreci yakından takip edeceğimizin, öğrencilerimizin ve tüm eğitim birleşenlerinin sağlıklı eğitim hakkını savunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.
MEB Ziya Selçuk’un 20 bin öğretmen atanacağına dair açıklamasına da değinen Kurul, 2019 yılı Sayıştay raporuna göre 100 bin öğretmen açığı varken pandemiyle birlikte artan ihtiyaca rağmen 20 bin öğretmenin atanmasının ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Kurul, bakanın belirttiği rakamın yaklaşık on katı kadar öğretmene ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.