Bizimle iletişime geçin

Güncel

Maçoğlu: “Biz bedeli ne olursa olsun doğamızın tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz”

SMF’li Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu Medyascope’ta Ferit Aslan’ın konuğu oldu. Maçoğlu Dersim’de yapılması planlanan maden sahalarına ilişkin, “Biz bedeli ne olursa olsun doğamızın tahrip edilmesini izin vermeyeceğiz” dedi

Türkiye’de, yeni belirlenen maden sahaları ile ilgili ihale süreçlerinin yapılmasına kısa bir zaman kalırken Dersim’de belirlenen 11 maden sahasına ilişkin Sosyalist Meclisler Fedrasyonu (SMF)’li Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Medyascope’tan Ferit Aslan’a konuştu.

Dünyada ülkelerin madenleri çıkarma ve işletme ihtiyacı olduğunu bildiklerini ve bunu doğaya zarar vermeden çıkaran ülkeler olduğunu söyleyen Maçoğlu, “Ama Türkiye’de maden çıkarma işi bizi ürkütüyor ve korkutuyor. Bakın Kaz Dağları’nın haline, bakın Erzincan’ın haline. Biz bedeli ne olursa olsun doğamızın tahrip edilmesini izin vermeyeceğiz” dedi.

Munzur Nehri’nin kaynağı olan, Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözeler’inde yapılan peyzaj projesini eleştiren Belediye Başkanı Maçoğlu, “Halka, inanç gruplarına sivil toplum kuruluşlarına, belediyelere bile danışmadan hazırlanan projeler ile yine kutsallara ve doğaya zarar veriliyor. Orada bir düzenleme yapılması gerekiyor biz de bunu istiyoruz. Ama böyle paylaşılmadan kendilerine göre bir proje hazırlayarak bu işler yapılmaz” dedi.

Munzur Gözeleri hakkında

Fırat Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında hazırlanan ve onaylanan Munzur Gözeleri peyzaj projesinin çalışmaları bir süredir devam etmekte. Ovacık halkı ve çevre köyleri de daha önce, Munzur Gözeleri’nde herhangi bir çalışmanın yapılmasını istemediğini çeşitli eylemliliklerle göstermişti. Munzur Gözeleri’nde peyzaj çalışması istemeyen Dersim halkı yoğun tepkiler göstermişti. Dersim halkı ile yaptığımız görüşmelerde halk, Munzur Gözeleri hakkında, “Biz doğayla doğduk, böyle yaşamak istiyoruz” demişti.

Öte yandan peyzaj projesini valilikten de destek alarak, halka rağmen yaptırılmak istenen proje çalışması için polis Munzur Gözeleri’ni ablukaya almıştı. Ekoloji çevreleri, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve çeşitli inanç kurumları farklı kentlerde eylemler gerçekleştirmişti. Gözeler’de peyzaj çalışması halen devam etmekte.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler