Bizimle iletişime geçin

Güncel

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti: Ölümlerden siyasi iktidar sorumludur

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti (AGİH), ölüm orucundaki Koçak’ın yaşamını yitirmesinden adil yargılanma hakkını gasp edenler kadar, temel hak ve özgürlükleri pazarlık konusu yapan siyasi iktidarın sorumlu olduğunu söyledi.

İstanbul Tabip Odası (İTO), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği ve KESK Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubelerinden oluşan Açlık Grevlerini İzleme Heyeti (AGİH), Mustafa Koçak’ın ölüm orucunun 297’nci gününde yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı.

‘Delilden yoksun ceza cana mal oldu’

Koçak’ın işlemediği bir suçla itham edilip, adil yargılanma hakkı ihlal edilerek hukuki dayanaktan ve delilden yoksun bir yargılama sonucunda tek celsede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığının hatırlatıldığı açıklamada, “Adil yargılanma talebi ile sürdürdüğü ölüm orucunun 297. gününde yaşamını kaybetmesinin derin üzüntüsü içindeyiz” denildi.

Bölek’ten sonra Koçak…

Gözaltına alınması ile başlayan, yargılanma ve devam eden hak arama sürecinde yetkililerin konuya ve haklı taleplerine karşı duyarsızlığını eleştiren AGİH, adil yargılanma ve yaşam hakkının korunmasını “önce açlık grevini bıraksınlar” şartına bağlayan yaklaşımların, Helin Bölek’ten sonra Mustafa Koçak’ın da yaşamını kaybetmesine neden olduğunu vurguladı.          

Sorumlu kim?                                                                                   

Açıklamada, Koçak’ın yaşamını yitirmesinden adil yargılanma hakkını gasp edenler kadar, sorumluluklarını hiçe sayarak bu haklı talebe kulaklarını tıkayan yetkililer, temel hak ve özgürlükleri pazarlık konusu yapan siyasi iktidarın sorumlu olduğuna dikkat çekildi.

İktidara çağrı

Hapishanelerde devam eden ölüm oruçlarına yeni can kayıpları yaşanmadan iktidarı bu tutumundan vazgeçmeye çağıran AGİH, “Adil yargılanma ve yaşam hakkının korunması konusunda sorumluluğunun gerektirdiği şekilde davranmaya çağırıyoruz” dedi.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler