Japonya’daki Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki tropik kasırgaların son 50 yılda iki kat güçlendiğini ve karayı daha sert vurduğunu ortaya koydu.
Bununla birlikte bu yıl, Kuzey Atlantik’te meydana gelen kasırga sayısının en son ortaya çıkan Theta’yla birlikte 29’a ulaşarak tarihi bir rekor kırdığı belirtildi.
Kasırgaların etkisi günümüzde daha yoğun yaşanıyor
Bilim insanları, kasırgaların tropikal okyanuslardan gelen nemden güç aldığını ve iklim krizi nedeniyle okyanusların üzerindeki havanın bu nemi daha fazla tutabilme kapasitesine imkân verdiğini söyledi. Yol boyunca toplanan sıcak nem ise kasırganın karada aktif olmasını sağlayan bir yakıt deposu gibi çalışarak karada daha fazla ilerlemesine yol açıyor.
Normalde kasırga karaya ulaştığında, denizlerden gelen nem yakıt kesilmesi ve çok hızlı bir şekilde dağılması gerekiyor. Ancak, yeni çalışma artık durumun böyle olmadığını gösteriyor.
Araştırmacılar, 1960’ların sonlarında, kasırgaların tipik olarak karaya ulaştıktan sonraki ilk günde yoğunluklarının %75’ini kaybettiğini, günümüzde ise bu durumun sadece %50 civarında seyrettiğini ifade etti.
Yeni felaketler yaşanabilir
Araştırmayı yöneten Profesör Pinaki Chakraborty, “Kasırgaların daha sıcak bir iklimde daha yavaş bir oranda azaldığını gösteriyoruz. Kuzey Atlantik’te karaya ulaşan kasırgaların dağılma süresi son 50 yılda neredeyse iki katına çıktı. Altta yatan nedene gelince, analizimiz suçlunun küresel iklim değişikliği olduğunu gösteriyor. Maalesef araştırmamız, iklim ısındıkça kasırgaların çürümesinin daha da yavaşlayacağını ve sonuç olarak, daha uzak bölgelerin daha güçlü fırtınaların gazabıyla karşı karşıya kalacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar, politika yapıcıların çalışmalarının bulgularına dikkate alarak gerekli altyapıyı sağlamasıyla Harvey Kasırgası’nda yaşanan felaketin bir benzerinin yaşanmasının önüne geçebileceğini söyledi.