Bizimle iletişime geçin

Güncel

Yaman Akdeniz Facebook’un, sosyal medya düzenlemesi için temsilci atamayacağını söyledi

Akademisyen Yaman Akdeniz, Facebook’un, sosyal medya düzenlemesi için temsilci atamama kararı aldığını belirterek, “ Tıpış tıpış gelecekler diyenlere duyurulur” dedi

AKP iktidarının uzun zamandır gündemde tuttuğu ve birçok kesim tarafından “sansür yasası” olarak adlandırılan sosyal medya yasası hakkında önemli bir gelişme yaşandı. Prof. Dr. Yaman Akdeniz’in paylaşımına göre Facebook yönetimi Türkiye’de temsilci bulundurmama kararı aldı. Kamuoyunda “Sansür yasası” olarak adlandırılan yeni Sosyal Medya Yasası kapsamında Türkiye’de temsilci atamama kararı aldığı iddia edildi. Twitter ve YouTube gibi sosyal medya ağ sağlayıcıları için Türkiye’de temsilci bulundurma süreci 1 Ekim’den itibaren başladı.

1 Ekim’den itibaren yürürlüğe giren “sansür yasası” kapsamında Facebook, dahil henüz pek çok sosyal medya sağlayıcısı temsilci atamış değil.

Twitter ve Google’ın ne yapacağı belli değil

İfade Özgürlüğü Derneği’nden (İFOD) Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararı merakla beklenen Facebook’un Türkiye’de temsilcilik açmayacağını duyurdu. Twitter üzerinden gelişmeyi duyuran Akdeniz, “Facebook, yeni Sosyal Medya Yasası kapsamında Türkiye’de temsilci atamama kararı aldı. Tıpış tıpış gelecekler diyenlere duyurulur. Twitter ve Google’ın ne yapacağı merak edilirken Facebook’un aldığı kararın diğer sosyal medya devlerinin kararlarını da etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.

“10 günde Meclis’ten geçirirsen, meyvesi bu olur”

Akdeniz, “Hükümetin ne tepki vereceği merak konusu olmakla birlikte, masaya sadece sopa koyarak, paydaşların görüşlerini almadan, temel hak ve özgürlükler açısından çok sorunlu bir kanunu 10 gün gibi kısa bir sürede Meclis’ten geçirirsen, meyvesi bu olur” diye ekledi. “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 29 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmıştı.

Dışardan gelene temsilci bulundurma şartı

AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen düzenleme kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Düzenleme, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan dış kaynaklı her sosyal ağ sağlayıcıya Türkiye’de temsilci bulundurma şartı koşuyor. Bunlara WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları da dahil. Yasa kapsamında Bilgi ve Teknoloji Kurumu (BTK), Türkiye’de temsilci bulundurma yükümlülüğüne ilişkin bu kurumlara bildirimde bulunacak.

10 milyon lira idari para cezası verilecek

Bildirimi takip eden 30 gün içinde yükümlülüğün yerine getirmeyen sağlayıcılara BTK tarafından, önce 10 milyon lira idari para cezası verilecek. İdari para cezası verilmesini takip eden 30 gün içinde halen yükümlülüğün yerine getirmeyen sağlayıcılar 30 milyon lira daha ceza ödemek zorunda kalacak. Sonraki aşamalarda da bu sosyal ağ sağlayıcılara reklam yasağı getirilmesi ve yüzde 50 ile 90 oranında bant daraltma, yani yavaşlatma, cezası verilecek.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler