Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi tarafıdan Brüksel’deki zirvede alınan yaptırım kararı sonrası Türkiye Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada Türkiye’nin hem kendi haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceği hem de Türkiye’nin bu yöndeki faaliyetlerini daha da artıracağı belirtilirken, yaptırım kararının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme yönündeki kararlılığını etkilemeyeceği ifade edildi.
AB’nin Kıbrıs konusunda önyargılı ve taraflı olduğunu gösterdiği vurgulandığı açıklama şöyle devam etti: “Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerimizin, kendi kıta sahanlığımızdaki haklarımızın korunması ve Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türklerinin, Ada’nın hidrokarbon kaynakları üzerindeki eşit haklarının korunması olmak üzere iki boyutu vardır. İlk boyutta, Türkiye’nin Kıbrıs meselesi çözülmeden GKRY ile deniz yetki alanlarını sınırlandırmak için görüşmelere başlaması söz konusu değildir.”
“Türkiye’nin Provokasyonlarına Karşılık AB’nin Almış Olduğu Karar Memnuniyet Verici”
Yunanistan’ın yeni Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın da AB’nin yaptırım kararıyla ilgili açıklaması Yunan Kathimerini gazetesinde yer aldı. Brüksel’deki AB dışişleri bakanları toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada AB’nin aldığı yaptırım kararının yerinde olduğunu ifade eden Dendias, “Kıbrıs’ın egemenliğiyle ilgili bir konuda Türkiye’nin provokasyonlarına karşı Avrupa Birliği’nin oy birliği ile aldığı kararı memnuniyetle karşıladığını” söyledi. Dendias, AB’nin Türkiye’ye uluslararası hukuku ihlal etmesi durumunda bunun sonuçları ile ilgili pozisyonunu hatırlattığını ifade etti.
AB Yaptırımları
Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye üzerinde ekonomik baskıyı artıracak dört kritik başlıkta yaptırım uygulama kararı almıştı. Yaptırımlar Türkiye’nin AB’den 2020’de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesini, ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyaloğun askıya alınmasını öngörüyor. Havacılık Anlaşması müzakerelerinin de askıya alındığı belirtilirken, ayrıca Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilecek kredi desteğinin de gözden geçirilmesi talep ediliyor.(DW Türkçe’den derlenmiştir)