Bizimle iletişime geçin

Güncel

‘Tüm yasaklamalara karşı bu festivali sürdüreceğiz’

Dersim’de rant ve talan politikalarına karşı 21’incisi düzenlen Munzur Kültür ve Doğa Festivali, “Madencilik yağmasına karşı doğayı ve yaşamı savunuyoruz” şiarıyla Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleşiyor.

Festival, otogardan Seyit Rıza Meydanı’na yapılan yürüyüşle başladı. Yürüyüşe, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), EMEK Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Partizan, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve Munzur Koruma Kurulu, Dersim halkı ve çok sayıda kişi katıldı.

Açılış konuşmasını Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, ve Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu yaptı.

‘Festivallerimize sahip çıkın’

İlk olarak açılış konuşmasını yapan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, tüm yasaklamalara engellemelere rağmen festivali yapacaklarına dikkati çekti. Antidemokratik uygulamaları kabul etmediklerini belirten Maçoğlu, “Bu yıl festivalimizin 21’ncisini yapıyoruz. 25 kez festival için çalışma yürütüldü. 4 kez festivalimizi antidemokratik uygulamalardan dolayı yapamadık. Bugün de bu antidemokratik uygulamalar devam ediyor. Bu antidemokratik uygulamaları kabul etmiyoruz. Her şeye rağmen bu festivali sürdüreceğiz. Bu festival her zaman ki gibi şölen içinde geçmelidir. Bu festival birlikteliğimizi, Dersim’i, kültürümüzü, doğamızı, tüm dünyaya anlatmak için çok önemlidir. Bu yasaklamalara rağmen Dünyanın ve Türkiye’nin her yerinden buraya geldiniz.  Yüreğinize, ayaklarınıza sağlık hepiniz hoş geldiniz. Bize sorumluluk düşüyor. Sokakta dışarıda kimse kalmayacak. Esnaflarımız, bu sefer gelen dostlarımızı daha sıcak, daha iyi hizmet ederek misafirperverliğimizi göstermeniz çok önemli. Festivaller, yerel yönetimler gibi, spor etkinlikleri gibi önemlidir. Dersimliler nerede olursak olalım yerel yönetimlere, spor etkinliklerine, yöre derneklerine sahip çıkalım. Derneklerimize üye olalım. Festivallerimize sahip çıkın. Tertip komitesi çok değerli çalışmalar yürüttü. Eksiliklerimiz olacak, hatalarımız olacak. Bu festivali ruhuna uygun olarak yapacağız Festivalimiz, paneller, geziler tiyatrolar ile devam edecek. Bu sıcakta çıkıp geldiğiniz için çaba harcadığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘Yasaklamalar tekçi zihniyetin sonucudur’

Dersim Milletvekili Ayten Kordu da engellen müzik grupları ile ilgili yasaklamaları kabul etmediklerini söyleyerek, bu yasaklamaların tekçi bir anlayışın sonucu olduğunu vurguladı. Kordu, “Çok önemli süreçte festival gerçekleştiriyoruz. 1990’lardan itibaren mücadele ede ede, yasakları dele dele bugünlere geldik. Emek veren herkese ayrı ayrı sevgilerimi sunuyorum. Festivalimiz, kültürümüzü, Dersim’i, anlatmak için çok önemli ve kıymetli. Yurtdışından gelen dostlarımız var çok çok teşekkür ederiz. Elbette yine bir yasak ile festival sürecine girdik. Müzik grupları tekrar yasaklanarak şehir dışına çıkarıldı. Bu yasakçı zihniyeti kınıyoruz. Bu yasakçı zihniyeti kabul etmiyoruz. Valiliğe sesleniyorum huzur adı altında yasak ilan ettiniz bunu çok sık yapıyorsunuz. Yasaklar ile yasakçı bir zihniyetle huzur ortamı sağlanmaz. Huzur ortamı sağlanacaksa anayasal haklarımıza uyarak sağlayabilirsiniz. Bu yasaklı zihniyet her yerde karşımıza çıkıyor. Bu yasakçı zihniyet, tekçi anlayışın bir sonucu. Bu tekçi anlayışı yasakçı anlayışı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandu.

‘IŞİD zihniyetine karşı mücadele edeceğiz’

3 Ağustos Ezidi Soykırımı’nı hatırlatan Kordu, IŞİD zihniyetine karşı, AKP-MHP faşizmine karşı, tekçi anlayışa karşı mücadelelerini yükselteceklerine dikkati çekti. Kordu, “Bugün 3 Ağustos Ezidi Soykırımı. Ezidi Soykırımını Birleşmiş Milletler hala tanımadı. Ezidi halkı, IŞİD ve tekçi anlayış ile soykırıma maruz kaldı. Ezidi kadınlar IŞİD’in elinde esir durumda. Bununla ilgili mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu IŞİD zihniyetini kınıyoruz. Dersim’de de bu zihniyeti biliyoruz. Dersim’in kayıp kızlarından biliyoruz. Bu zihniyeti lanetliyoruz. Ezidi kadınların yanındayız. Faşizme karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Kürtler ve devrimciler onurumuzdur. Tekçi zihniyete karşı, AKP-MHP faşizmine karşı, IŞİD zihniyetine karşı mücadele edeceğiz. Dersim, Dehak toplumudur. Dersim halkı değerlerine sahip çıkacaktır. Hepimiz hoş geldiniz. Jin, Jiyan, Azadi” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından, Dersim Belediyesi Halk Oyunları Ekibi sahne aldı. 

Festival halaylar ile devam ediyor.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler