Birleşik Kamu İş Konfedarasyon’un Ar-Ge birimi,tarafından yapılan dört kişilik ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken azami gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile diğer ihtiyaçlarını yoksunluk hissi duymadan karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları esas alarak Ocak ayı rakamlarını hesapladı.
Yapılan araştırmaya göre hesaplanan veriler şöyle:
Zorunlu gıda harcamaları ve gıda dışı harcamaları gösteren yoksulluk sınırı da ocakta önceki aya göre 7 bin 201 liradan 7 bin 273 liraya yükseldi.
Ocak ayında açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 1.52, gıda dışı harcamalar yüzde 0.83 ve yoksulluk sınırı da yüzde 1,01 oranında artış kaydetti. Ocak sonu itibariyle son bir yıllık dönemde ise açlık sınırı yüzde 17, gıda dışı harcamalar yüzde 10.8 ve yoksulluk sınırı da 12.4 oranında da artış kayda geçti.
Genel anlamda hayatın pahalılaşmasına karşın maaşların paralel oranda artmadığını belirten sendika maaşlara yapılan zam oranını şöyle raporladı: “Açlık sınırının yüzde 1,5, yoksulluk sınırının ise yüzde 1,01 oranında arttığı ocak ayında kamu çalışanları ile emeklilerin maaş ve aylıklarına sadece 2017 yılının son altı ayındaki enflasyonu karşılayacak şekilde yüzde 5.69 oranında zam yapılmıştı. Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre bu zamla birlikte ortalama memur maaşı 163 lira artarak 2 bin 889,5 liradan 3 bin 54 liraya yükseldi. Ortalama memur maaşına yapılan 163 liralık zammın 73 lirası daha yılın ilk ayında eridi. Ortalama memur maaşı yoksulluk sınırının ancak yüzde 42’sini karşılayabilecek bir düzeye geriledi. Ocak ayında yapılan zamla birlikte en düşük devlet memuru maaşı da 140 lira artarak 2 bin 614 liraya yükseldi. Yapılan zammın yarısından çoğu yılın ilk ayında yoksulluk sınırında yaşanan artış karşısında eridi.”
Sendika tarafından yapılan araştırmada bir yılda , hayatın nasıl pahalılaştığını da ortaya koydu.
Buna göre anne-baba ve çocuklardan oluşan dört kişilik bir aile dengeli beslenebilmek için Ocak 2017’de 1629 lira 70 kuruş harcamalıydı. Ancak artan fiyatlar nedeniyle aynı aile bu yılın ocak ayında 1907 lira 40 kuruş harcamak zorunda.
Gıda fiyatlarındaki artışta yüzde 76’yla süt ve yoğurt başı çekti. Geçen yıl bu kalemde 183 liralık harcama yeterken, bu yıl ortalama 322 lira harcamak gerekiyor. Et fiyatı da bir yılda 489 liradan 569 liraya yükseldi. Ekmek, meyve, peynir, reçel ve makarnada artış; soğan, kuru bakliyat ve zeytinde düşüş var.
Yoksulluk sınırı hesabında da en büyük gider kaleminin ulaştırma olduğu görüldü. Buna göre bir aile ulaştırmaya Ocak 2017’de 1 lira 28 kuruş harcarken, rakam bu yıl ocakta 1193 liraya yükseldi. Gıda dışı harcama kalemlerinin hiçbirinde düşüş görülmedi.