Bizimle iletişime geçin

Kültür-Sanat

Patika’nın kitaplığı: Yeni çıkanlar

Yeni çıkan kitaplardan kısa bir derleme

Gelecek Siyaseti – E.Fuat Keyman , Evren Balta

Bu kitap küreselleşmenin, dev­letin, kentlerin, kolektif kimliklerin ve yaşadığımız dünyanın geleceğine bakıyor. Sosyal bilimin sadece bugünü açıklamak değil, aynı zamanda geleceğe doğru hayal gücünü harekete geçiren bir işleve sahip olması gerektiğinin altını çiziyor. Salgını bir kritik dönemeç olarak görüp, bugün alacağımız kararların, seçeceğimiz patikaların geleceğimizi belirlemede önemli bir rol oynayacağını göstermeye çalışıyor. Gelecek siyaseti ne geçmişe yönelik bir nostalji ne de gelmekte olan krizin araçsallaştırılması anlamına geliyor. Gelecek siyaseti yaşanabilir demokratik bir gelecek için yaşanabilir ve demokratik bir şimdiyi inşa etmek demek.

Kitabın tanıtım bölümünden

Künye: Gelecek Siyaseti, Yazar: E.Fuat Keyman , Evren Balta

Ayrıntı Yayınları, 128 Sayfa

Zygmunt Bauman  –  Tony Blackshaw

Bauman gündelik yaşamın ritmini, kendisini sosyolojik tahayyüllere kazıyan bilge ve eleştirel bir pratiğe dönüştürür. Çoğumuz belki de Bauman’ın sosyolojisinde ele aldığı temaların çoğunu ayırt edebiliriz ama Bauman onları gerçek insanlar ve onların yaşamlarıyla ilgili anlatılara dönüştürme üstadıdır.

Bu kitap, yazarının tabiriyle “dünyayı değiştirmek için sosyoloj olan” bir kuramcı hakkında. Bauman’ın sosyolojisi yaşadığımız dünyanın karmaşıklığını tek bir modelle açıklamaya çalışmayan, insani deneyimlerin tümünü kucaklama iddiasında bulunmayan bir modernite eleştirisi. İnsanların toplumsal ilişkilerini hem mikro hem de makro ölçekte eleştiren, aralardaki geçişleri neredeyse pürüzsüz ve ilmek ilmek dokuyan bir sosyolog Bauman. Bu eser çalışmalarını daha iyi anlamaya, fikirlerine yeni merceklerle bakmaya, dünyamızı ve toplumumuzu eleştirel bir gözle değerlendirmeye meraklı okurlar için başucunda tutulması gereken bir çalışma.

Kitabın tanıtım bölümünden

Künye: Zygmunt Bauman , Yazar: Tony Blackshaw

Ayrıntı Yayınları, 256 Sayfa

Uygunsuz Adım – Ali İhsan Gezer

Uygunsuz Adım, Ali’nin yaşadıklarının; rütbeli bir askerin işçi sınıfı partisinin bir militanı olması ve mücadelesinin gerçek öyküsüdür. Ali’nin yaşamını, belki de dönemindeki benzer yaşanmışlıklardan ayıran, onun ‘rütbeli (profesyonel) bir asker’ olmasıdır. Çünkü asker olmak, hele de TSK’da asker olmak demek; kanunlara, daha da önemlisi, ‘askeri disiplin’  denilen, sözcüğün gerçek anlamıyla kişinin yeme içmesinden giyim kuşamına kadar yaşamının her anı ve ayrıntısının kurallara bağlanması ve devletin kendisine verdiği görevleri tam sadakat içinde yapmak için yetiştirilmiş olması demektir. Ali, bütün bu kanun ve disiplin kurallarını çiğneyerek devrimci mücadele içinde yer almayı başarmıştır. Hem de işçi sınıfının partisinin içinde, onun bir neferi olarak yer alacak kadar ileri giderek!

Kitap, birebir yaşanmış gerçeğin öyküsü olması nedeniyle işçi sınıfı davasının yolunda yürüyen her devrimci için önemli dersler sunmaktadır ve bir dönemin mücadelesinden, yaşanmış gerçeklere dayanan bir kesit sunması nedeniyle de özel bir çekiciliğe sahiptir. Ali’nin kişisel yaşamının mücadele içinde ve mücadeleye katıldığı ölçüde nasıl bir değişim ve dönüşüm göstererek, rütbeli bir askerin işçi sınıfının kurtuluş mücadelesinin neferi olduğuna Ali’nin kendi anlatımıyla tanık oluyoruz.”

Kitabın tanıtım bölümünden

Künye: Uygunsuz Adım, Yazar: Ali İhsan Gezer

Kor Yayınları



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Kültür-Sanat Haberler