Bizimle iletişime geçin

Kültür-Sanat

Patika’nın kitaplığı: Yeni çıkanlar

Yeni çıkan kitaplardan kısa bir derleme

Modern Öykü: Teorik ve Pratik Bir Çalışma – Dominic Head

Modern Öykü, öyküye ilişkin kuramsal görüşleri gözden geçirip yapısöküme uğratan, türün çerçevesini genişleten, yapılan incelemelerde kuramcıların ısrarla görmezden geldiği karanlık noktalara odaklanan bir çalışma. 20. yüzyıl edebiyatına farklı aygıtlarla yaklaşan Louis Althusser, Fredric Jameson, Mikhail Bakhtin, Terry Eagleton gibi düşünürlerle bakışını parlatan Dominic Head, öykünün sosyal ve tarihsel bağlamda ele alınması gerektiğini, hatta modern öykünün parçalanmışlık, eksilti, belirsizlik gibi ayırt edici özellikleriyle tanrısız dünyanın ürünü olduğunu kastediyor.

Kitabın tanıtım bölümünden

Künye: Modern Öykü: Teorik ve Pratik Bir Çalışma, Yazar: Dominic Head

NotaBene Yayınları, 247 Sayfa

Türkiye’nin Soğuk Savaş Düşünce Hayatı: Antikomünizm ve Amerikan Etkisi – Cangül Örnek

Dünya Savaşı’ndan 1960’lara kadar olan sürece yoğunlaşan Türkiye’nin Soğuk Savaş Düşünce Hayatı, Soğuk Savaş’ın, antikomünizmin, ABD ile yakınlaşmanın ve Anglosakson düşünce dünyasıyla etkileşimin Türkiye fikir çevrelerindeki yansımalarına odaklanan bir çalışma.

Bir düşünce tarihi araştırması olan bu kitap, savaş sonrasında ABD ile kurulan “frensiz ilişkilerin” Türkiye’de gündelik yaşamdan akademik dünyaya ne tür sonuçlar doğurduğunu ortaya koyuyor. Bu bağlamda, öncelikle Soğuk Savaş’ın ABD’deki gelişimini ve ABD’nin toplumsal algıyı şekillendirme yolunda Türkiye’de yürüttüğü “kültürel programın” ayrıntılarını ele alıyor. Daha sonra ise, Türkiye’de eğitim alanında ve sosyal bilimlerde yaşanan gelişmeleri ve dönemin dergi-gazete gibi yayınları üzerinden Türkiye düşünce dünyasının farklı kesimlerinde yürütülen tartışmaları inceliyor.

Türkiye’nin Soğuk Savaş Düşünce Hayatı, Cangül Örnek tarafından derin bir kaynak ve arşiv taraması sonucu ortaya konmuş ve Türk Sosyal Bilimler Derneğinin “Genç Sosyal Bilimciler” ödülüne layık görülmüş ufuk açıcı bir yapıt.

Kitabın tanıtım bölümünden

Künye: Türkiye’nin Soğuk Savaş Düşünce Hayatı, Yazar: Cangül Örnek

Yordam Yayınları, 384 Sayfa

Sabaha Karşı – Deniz Utlu

Kara’nın Frankfurt’a gitmek için bindiği uçak sert bir fırtınaya yakalanır, düşmesi an meselesidir. Ölümcül tehlikeyle burun buruna geldikleri o anda, birkaç sıra ileride Ramón belirir ansızın. Ramón üniversite yıllarında Kara’nın en yakın dostu Vince’le paylaştığı evin her daim davetsiz konuğudur. Dilediği zaman gelir, kanepelerinde uyur, mutfaklarında bulduğunu yer, dilediği zaman kimseye bir şey söylemeden çeker gider, gözden kaybolur.
Deniz Utlu bu romanında derin bir sarsıntıyı anlatırken, bir yandan da bizi biz yapan şeyin ne olduğunu soruyor: Geride bıraktıklarımız mı, yoksa henüz karşılaşmadıklarımız mı? 

Kitabın tanıtım bölümünden

Künye: Sabaha Karşı, Yazar: Deniz Utlu

Ayrıntı Yayınları, 208 Sayfa



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Kültür-Sanat Haberler