Günde bir bardak portakal suyu içenlerin şekerli içecek tüketmeyenlere göre daha fazla kanser riski taşıdığını belirten bir çalışma yayımlandı.
Yetişkinlerle yapılan çalışmada günlük fazladan tüketilen her 100 mililitrelik şekerli ve gazlı içecek ya da yüzde 100 portakal suyu herhangi bir kanser türüne yakalanma ihtimalini yüzde 18 artırıyor.
French National Institute for Health and Medical Research’ten araştırmacıların yaptığı çalışmada kanser riski artışının sadece yüzde 100 meyve suyu tüketiminde de görüldüğü tespit edildi.
Yapılan çalışmaya göre günlük 150 mililitre meyve suyu tüketenlerin daha az tüketenlere göre kansere yakalanma ihtimali ortalama yüzde 12 daha fazla.
Yapay biçimde tatlandırılmış, diyet içecekleri tüketenlerde kanser riskinde bir artış görülmedi.
British Medical Journal (BMJ) adlı akademik yayında yer verilen çalışmada yüksek şeker tüketiminin kanser riskini doğrudan artırdığına dair bir kanıt bulunamadı.
Fakat araştırmacılar 13 farklı kanser türüne katkı yaptığı bilinen obeziteden bağımsız olarak şekerin kanser riskini artırdığını söyledi.
Araştırmacılar makalede, “Bu bulgular şekerli içecek tüketimini azaltma yönündeki beslenme önerilerinin geçerliliğini destekledi. Yüzde 100 meyve sularını da içeren şekerli içecekleri hedef alan vergi ve pazarlama sınırlamalarının da arasında olduğu politikalar kanser oranının azalmasına katkı sağlayabilir” dedi.
BMJ’de yayımlanan çalışmanın başlangıcında ortalama 42 yaşında 101 bin 257 kişiden toplanan veriler incelendi ve bu kişilerin sağlık durumu 5 yıl boyunca izlendi.
Katılımcılara altışar ay arayla 3 bin farklı yiyecek ve içeceğin tüketimine dair sorular sorulmuş ve ortalama günlük 92,9 mililitre şekerli içecek ya da yüzde 100 meyve suyu içtikleri ortaya konmuştu.
Her 100 mililitrelik fazladan tüketimin yüzde 18 daha fazla kanser riskiyle ilişkili olduğu ve kadınlarda yüzde 22 daha fazla göğüs kanserine neden olduğu ortaya konmuştu.
Çalışmaya katılanların günde ortalama 56 mililitre meyve suyu tükettiği tespit edildi. Katkısız meyve suyu önemli miktarda doğal şeker barındırıyor.
Vücut kitle endeksini de inceleyen ekip, “fazla kilolu olmanın ve kilo almanın şekerli içecekler ve kanser riski arasındaki ilişkinin tek tetikleyicisi olmayabileceğini” söyledi.
University College London’dan üst düzey istatistikçi Dr. Graham Wheeler çalışmanın geniş ve iyi tasarlanmış olduğunu fakat bulguların daha geniş bir popülasyona uygulanamayabileceği uyarısında bulundu.
İngiliz Meyve Suyu Derneği (BFJA) adına konuşan diyetisyen Helen Bond, “Bu gözlemsel çalışmanın bulguları daha önce yüzde 100 meyve suyu üzerine yapılan klinik deneylerle tamamen çelişiyor. Bu da beni katılımcıların tükettikleri meyve suyu miktarını doğru bildirmediği konusunda şüphelendiriyor” dedi.
İngiliz Alkolsüz İçkiler Derneği’nin (BSDA) Genel Müdürü Gavin Partington, çalışma “Yazarların da kabul ettiği gibi nedensel bir kanıt sunmuyor” dedi.
Partington buna ek olarak, “Alkolsüz içeceklerin dengeli beslenmenin parçası olarak tüketilmesi güvenlidir. Alkolsüz içecek endüstrisinin obeziteyle mücadelede rolü olduğunu kabul ediyoruz” dedi.
Kaynak: Independent Türkçe