Bizimle iletişime geçin

Emek

Metal işçileri: Çalışırken ölmek istemiyoruz

Bartın’da 41 madencinin hayatını kaybettiği katliamı Gebze’de işyerlerinde protesto eden metal işçileri, okudukları metinde “Çalışırken ölmek istemiyoruz” dedi.

Bartın katliamına ilişkin DİSK tarafından hazırlanan metin Birleşik Metal-İş Sendikası 1 ve 2 No’lu Şubelerin örgütlü olduğu fabrikalarda okundu.

Fabrikalarda okunan metin şöyle:

“Üzgünüz ve öfkeliyim. Madenler bir kez daha hepimizi yasa boğan bir katliama sahne oldu. Soma’dan Elbistan’a, Karaman’a, Bursa’ya, Amasra’ya… 20 yılda yüzlerce maden işçisini toprağa verdik. Madenlerden gelen her acı haberin ardından, ‘Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ dendi. Her katliamın ardından, ‘Gerekli önlemler alınacak’ sözlerini duyduk. Ancak önlemler alınmadı ve işçiler ölmeye devam etti.

“Kader Sadece Türkiye İçin Mi Geçerli?”

2013’te Zonguldak, Kozlu’da 8 işçinin ölümünden sorumlu bulunan kişi, Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü olarak atandı. Gerekli önlemler alınmadığı, sorumlulardan hesap sorulmadığı, hatta sorumlular ödüllendirildiği için işçiler ölmeye devam ediyor. Ülkeyi yönetenler ise önlenebilir ölümlere, ‘Kaderin planı’ diyor. O zaman soruyoruz? Kaderin planı sadece Türkiye için mi geçerli? Kaderse neden sadece ülkemizdeki işçilerin kaderi? Başka ülkelerde maden yok mu? Ölümlü iş kazası Almanya, İngiltere’de 100 bin maden işçisinin yüzde ikisinin kaderi olurken Türkiye’de 100 bin maden işçisinin 43’ü hayatını kaybediyor. Kaderin planı dedikleri sadece Türkiye için mi geçerli?

“İşçinin Denetimi En Etkili Denetimdir”

Çalışırken ölmeyi bu ülkenin normali haline getiremezsiniz… Önlem alınmıyor çünkü işçilerin hayatını koruyacak önlemlere maliyet gözüyle bakıyorlar… Ancak bu böyle gitmez. Çalışırken ölmek işçinin kaderi olamaz. Başta madenler olmak üzere tüm işkollarında ölümleri durdurmanın yolları bellidir. Aklın ve bilimin ışığında gerekli önlemleri almak şarttır. Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi çökmüştür. İşçi sağlığı ve iş güvenliği patronların keyfine göre piyasadan seçip alacağı bir mal değildir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında sendikaların, üniversitelerin, meslek oda ve birliklerinin katılımıyla bağımsız bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır. İşyerlerinde işçinin denetimi, en etkili denetimdir. Örgütlü işçiler işyerlerindeki olumsuzluklara hızlı ve etkili yanıtlar üretebilmelidir…

“Çare İşçilerin Birliğidir”

Ölümleri önlemenin bir yolu da hesap sormaktan geçer. İşçi ölümlerinde sorumluluğu olanlar hesap vermediğinde, bugünkü gibi elini kolunu sallayarak dolaştığında, ihale ve terfi almaya devam ettiğinde cinayetler teşvik etmiş olur. Bizler Bartın’daki katliamın takipçisi olacak, sorumluların hesap vermesi için seferber olacağız. İnsan onuruna yakışır bir çalışma yaşamı için bütün gücümüzle çaba sarf edeceğiz. Karşımızdaki tehdidi bilelim: Daha fazla kar elde etmek için daha fazla kan dökmekten zerre pişmanlık duymayan bir düzen ile karşı karşıyayız. Bu düzen ekmeğimize, aşımıza, haklarımıza olduğu kadar yaşamımıza da tehdittir. Ölümüne çalışmaya karşı tek çare işçilerin birliğidir. Çare mücadeledir, dayanışmadır. Çalışırken ölmek istemiyoruz!” (Evrensel)



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Emek Haberler