Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) COVID-19 salgını nedeniyle ara verdiği çalışmalarına bugün başladı. 48 gündür kapalı olan TBMM’de ilk gündem çarşı ve mahalle bekçilerinin görev ve yetkileri oldu.
Bekçilerin görev ve yetkilerinde yapılması planlanan değişikliklere göre, bekçilerin çalışma süreleri haftalık 40 saat olacak; maaşlarına zam yapılacak; bekçiler görev bölgelerinde ve çalışma saatleri içinde kişileri, araçları durdurabilecek ve kimlik sorabilecek.
Ayrıca değişiklik kabul edilirse bekçiler, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak, jandarma hizmetleri sınıfına dahil edilecek.
AKP ayrıca Rekabet Kanunu’nda değişiklik yapmayı planlıyor, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda değişiklik içeren yeni yargı paketi ile tarımla ilgili yeni bir torba yasa teklifini tatil öncesinde Genel Kurul’dan geçirmeyi hedefliyor.
“Barolarla ilgili durum değişti”
Baroların seçim usullerini değiştirmeye yönelik TBMM’ye gelmiş olan bir tasarı şu anda yok. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşe yazısında barolarla ilgili durumun değiştiğini teklifin son şeklinin “illerde çoklu, merkezde tek baro” haline getirildiğini yazdı. Selvi’nin köşe yazısının ilgili ksımı şöyle:
Tekli baro mu, çoklu baro mu tartışmalarına neden olan düzenlemeye son şekli, çarşamba günü yapılacak olan MYK toplantısında verilecek. Teklifin son şekli, illerde çoklu baro, merkezde ise tek baro şekline dönüştü. İllerde belirli sayıda üyeyi bulan çoklu baroyu kurarken, merkezde sadece Türkiye Barolar Birliği’nin olması düşünülüyor. İkinci baronun kurulduğu yerlerde mal varlıkları mevcut barolarda kalıyor. Baro seçimlerine nispi temsil sistemi getiriliyor.
Seçim yasasına yönelik çalışma henüz başlamadı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “memleket masası” çağrısına ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu’nun partilerine grup kurmak için milletvekili verebileceklerini söylemesi karşısında bir açıklama yayımlamış ve Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nda değişiklik yapılmasını, Siyasi Etik Yasası’nın da çıkarılmasını istemişti. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı da, Bahçeli’nin çağrısı üzerine hukuki çalışma başlattıklarını açıklamıştı.
Ancak adı geçen düzenlemeler şu anda Meclis Genel Kurulu’nda gündem edilmiş değil. (Sendika.org)