Bizimle iletişime geçin

Bilim

Mars’ta suyu kayalar çekiyor

Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, Mars’ın kaya yapısı suyu sünger gibi çektiği için su gezegenin merkezine kadar gidiyor. Bu da gezegenin yüzeyini kurutarak yaşam için uygunluğu ortadan kaldırıyor

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, Mars’ın kaya yapısı suyun yüzeyde kalmasını engelliyor.

‘Kızıl gezegen’ Mars’ta su ve yaşam arayışı devam ediyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan son araştırmaya göre, gezegenin kaya yapısı suyun yüzeyde kalmasını engelliyor. Kayaların dünyadakilere oranla yüzde 25 oranında daha fazla su tutma kapasitesine sahip olduğu belirtilen açıklamada suyun bu kayalarla gezegenin merkezine indiği belirtildi.

Kayalar suyu sünger gibi çekiyor

Gazete Duvar’ın haberine göre, Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın başındaki isimlerden Dr. Jon Wade, Mars’ın kaya yapısının suyu sünger gibi çektiğini açıkladı. Wade, “Mars’ta, gezegenin bazaltik kabuğunu oluşturan yeni patlamış volkanlar ile su arasındaki reaksiyon, sünger benzeri bir etkiye sebep oldu. Su ile kaya arasındaki bu tepkime kayaların yapısını değiştirdi ve gezegenin yüzeyinin kuruyup, yaşam için uygun olmamasına yol açtı” dedi.

Wade, Mars’ın yüzeyinin kimyasına ilişkin bulguların, hakkında Venüs gibi az şey bilinen gezegenlerin yapısını incelemekte de kullanılacağını söyledi.

 



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Bilim Haberler