“Dikkat dikkat, KYK’lılar uyarıyor! KYK borçları silinsin!” yazılı pankartın açıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, 2020-2021 akademik yılı açılış töreninde yapılan konuşmalara dikkat çekildi.
‘Eğitim almak için borçlandırılıyoruz’
Bu konuşmalarda üniversite öğrencilerine burs ve kredi verildiğinin öğrenildiği kaydedilen açıklamada, “Bir milyon 600 bin öğrenciye burs ve kredi veriliyormuş. Bunları ayrı ayrı açıklayın. Ne kadarı burs olarak destekleniyor, ne kadarı kredi verilerek borçlandırılıyor. Biz borçlandırılyoruz. Biz eğitim almak için borçlandırılıyoruz” denildi.
Yine aynı konuşmada, Türkiye’de üniversite öğrencilerinin kalabileceği yurt kapasitesinin 700 bin olduğunun söylendiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Bizim aklımıza alay etmeyin, Türkiye’de 8 milyondan fazla üniversite öğrencisi var ve bunu siz yarattınız. Herşeyde bir üniversite kampanyası yarattınız” ifadeleri kullanıldı.
‘Barınma, beslenme ve ulaşım paralı ama eğitim ücretsiz öyle mi?’
Türkiye’de eğitim ve yüksek öğretimin parasız olduğunun iddia edildiği konuşmaya işaret edilen açıklamada, Türkiye’de barınma, beslenme ve ulaşım, öğrencilerin almaya zorlandıkları kitaplar ücretliyken eğitimin nasıl ücretsiz olduğunu soruldu. Açıklamada, “Türkiye’de eğitimin parasız olmasından şunu anladıklarını, anlıyoruz; derslere girip-çıktınız. Yani bir sıraya oturdunuz, 45 dakika, bir saat ders dinleyip çıktığınız için kimseye para vermiyorsunuz. Eğitimin parasız olması bu demek mi? Barınma ücretli, beslenme ücretli -en ucuz üniversitede bile beslenme pahalı-, ulaşım -ilk ulaşıma zam yapıyorsunuz, herhangi bir konuda zam yapılması gerekiyorsa ilk ulaşım zammından başlıyorsunuz, neden çünkü ertesi gün işe, okula gitmek isteyen milyonlardan hızlıca toplayabiliyorsunuz-. Barınma paralı, beslenme paralı, ulaşım paralı. Kitaplar, öğrenim paralı. Hazırlık öğrencilerine zorunlu bin liraya kitap aldırıyorlar. Online eğitim var, interneti, bilgisayarı var bunlar paralı. Herşey paralı ama Türkiye’de yüksek öğrenim parasız öyle mi? Biz borçlanarak eğitim alıyoruz ve bunu ödeyebileceğimiz bir istihdam yok” denildi.
‘Ankara’ya yürüyeceğiz’
KYK Borçluları Hareketi, yetkililere seslendi ve şu uyarıyı yaptı: “Eğer somut bir adım atılmazsa, konuyu biz gençler olarak Ankara’ya Meclis’in önüne getireceğiz. İşte uyarımız budur: Bu sorunu çözmek için acil olarak somut bir adım atın yoksa gerekirse KYK borçluları olarak Ankara’ya yürüyeceğiz.”
Eylem, “Gençlik gelecek borçları silecek” sloganıyla sona erdi. (Etha)