Bizimle iletişime geçin

Güncel

Kızıldere Katliamı, üzerinden 47 yıl geçti On’lar anılıyor

Bugün Kızıldere’de “biz buraya dönmeye değil, ölmeye geldik” diyen Mahir Çayan ve 9 THKP-C ve THKO’lu devrimcinin katledilmesinin 47. yılı

Bugün Kızıldere’de “biz buraya dönmeye değil, ölmeye geldik” diyen Mahir Çayan ve 9 THKP-C ve THKO’lu devrimcinin katledilmesinin 47. yılı.

12 Mart 1971 faşist muhtırasının ardından yakalanan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesini engellemek isteyen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) ve THKO militanları Ordu’nun Ünye ilçesindeki NATO Radar Üssü’nde görevli iki İngiliz ve biri Kanadalı üç teknisyeni kaçırdı.

Devrimciler rehinelerle birlikte Tokat’ın Niksar ilçesi Kızıldere köyüne geldiler ve köyün muhtarının evine yerleştiler. Devlet güçleri büyük bir güç ve ağır silahlarla 30 Mart sabahı devrimcilerin bulunduğu evi kuşattı.

Yapılan teslim olun çağrılarına evin çatısına çıkan Mahir Çayan: “Biz buraya dönmeye değil ölmeye geldik” diyerek cevap verdi. Mahir Çayan bu sözleri sarf ettikten sonra bulunduğu çatıya makineli tüfeklerle ateş açıldı ve Çayan başına isabet eden bir mermiyle hayatını kaybetti.

Bundan sonra devlet güçleri eve ağır makineli silahlar, havan topları ve roketatarlarla saldırdı. THKP-C ve THKO militanları son nefeslerine kadar direndiler ve katledildiler.

Kızıldere katliamında Mahir Çayan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz, Sabahattin Kurt, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru hayatını kaybetti. Fiziken yok edildiler ancak düşünceleri ve eylemleri milyonlara yol gösterdi. Çocuklara isimleri verildi, adlarına ağıtlar yakıldı.(Yolculuk)



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler