İstanbul’da Maltepe Belediyesi ile Genel Hizmetler Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasında 5 aydır devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı. Görüşmelerin tıkanması sonucunda işçiler, 10 Şubat’ta belediye kapısına grev kararını astı. Alınan karara göre belediyeye 23 Şubat’a kadar süre tanıyan işçiler, anlaşma olmaması halinde greve başlayacak. Bin 500 işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde 5 aylık süreçte toplamda 90 madde görüşüldü. Bu maddelerden idari ve sosyal maddeleri içeren 50 madde kabul edilirken, çoğunluğunu ekonomi maddelerini kapsayan 40 madde de ise anlaşma sağlanamadı.
Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi İşçi temsilcilerinden Ali Sönmez, 2018 yılında iktidarın işçilere kadro sözü verdiğini ve işçilerini beklentiye soktuğunu belirterek, işçilerin 2018 yılının Nisan ayında Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) belediye şirketlerine geçirildiğini söyledi. İşçilerin belediye şirketlerine geçirilmeden önce her yıl asgari ücrete gelen zam oranından faydalandıklarını belirten Sönmez, geçişten sonra bu farkların maaşlara yansıtılmadığını aktardı. Sönmez, “Geçiş yapan işçilere devlet her 6 ayda yüzde 4 zam oranı belirledi. KHK’ler aynı zamanda toplu sözleşmenin önünde bir engeldi. Sendikalara verilen yetki sınırlandırılmıştı. 2020 yılının 6’ncı ayında KHK bitti. İşçinin beklentisi 3 yıldır enflasyon karşısında eriyen ücretlerinde bir iyileştirme olması” diye belirtti.
Beklentiler karşılanmıyor
Yapılacak olan sözleşmenin özgür bir toplu sözleşme olması nedeniyle önemli olduğunun altını çizen Sönmez, işçilerin “Eriyen ücretlerinin düzeltilmesi ve sosyal haklarının iyileştirilmesi” beklentilerinin olduğunu ifade etti. Sözleşme görüşmelerinde belediyenin yetkilendirdiği Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası’nın (SODEMSEN) da KHK ile aynı tutum içinde olduğunu dile getiren Sönmez, “Beklentileri karşılayacak bir noktada değiller. Bizde bunu kabul etmiyoruz” dedi.
Sözleşme tartışmalarının eksik yapıldığına dikkat çeken Sönmez, şunları söyledi: “Sanki yüzdelik bir zam verildiğinde bu işin çözülebileceği tartışılıyor. Bu doğru değil. Toplu sözleşme bir bütündür. Hem ekonomik hem sosyal haklar hem de işçinin kazanılmış haklarını kollayan ve yenilerini ekleyen bir tartışma sürdürülmesi gerekir. İşçilerin büyük bir kısmı asgari ücrete denk bir ücret alıyor. Bu özgür toplu sözleşme taban ücretin belirlenmesi açısından da önemli bir noktada.”
Yaklaşık 5 yıldır yemek ve yol ücretlerinin aynı olduğunu belirten Sönmez, “Salgın döneminde sağlıklı bir beslenme için en az 30 lira lazım, fakat bize 9 buçuk lira veriliyor. Bu bir çayın ve simidin verilmesidir. Yemek paramızın İstanbul şartlarına uygun belirlenmesini istedik. 40 lira talep ettik ve bu kabul edilebilir bir teklif” dedi.
‘İşçiler sürece hazır’
En son yaptıkları görüşmede SODEMSEN yetkililerinin yüzde 7’lik bir zam teklifinde bulunduğunu aktaran Sönmez, “Biz TİS taslağını bin 400 üyemizin talepleriyle birlikte ortak bir şekilde hazırladık. Bunun bizim açımızdan kabul edilir bir teklif olmadığını ve gerçekçi bir teklifle gelmedikçe süreç itibariyle üstümüze düşeni yapacağımızı dile getirdik. Görüşme masasını tıkayan belediye yönetimi ve SODEMSEN’dir. Grev kararını asarken işçinin iradesini gördük. İşçiler sürece hazır. İşçilerin beklentileri karşılanmazsa, 23’ünde greve çıkıyoruz” diye belirtti.
‘Haklarımızı sonuna kadar kullanırız’
Kadıköy Belediyesi işçilerinin greve çıkmasından sonra Genel- İş Sendikası genel merkezinin işçilerin iradesi dışında sözleşmeyi imzaladığını hatırlatan Sönmez, “İşçinin iradesinin dışında bir şeyin altına imza atılmasını doğru bulmuyoruz. Genel merkezin bu tutumunu da eleştiriyoruz. Bizim irademiz dışında bir şeyin altına imza atmalarına müsaade edilmemesi gerekir. İşçinin iradesiyle imzalanması sendikal anlamda örgütlülüğü güçlendirir. Çünkü işçinin kendine özgüveni arttırır” diye konuştu.
Maltepe’nin gerçek sahiplerinin emekçiler olduğunu vurgulayan Sönmez, “O yüzden burası bizim işimiz, ekmeğimiz. Biz grev sevdalısı değiliz. Ama hakkımız verilmediği takdirde anayasadan doğan haklarımızı sonuna kadar kullanırız” dedi.
Sönmez son olarak Maltepe halkına “Bu sürecin tıkanmasının nedeni belediye işçileri değil. Bu işin sorumlusu belediye yönetimi ve SODEMSEN’dir” diye seslendi.