Ermeni Soykırımının yıldönümü olarak anılan 24 Nisan 2024’te yaptığı açıklama gerekçe gösterilerek İHD Dersim Şube Eş Başkanı Gönül Sonbahar hakkında TCK 301’inci madde suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması Tunceli 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi, Ermeni Soykırımının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan 2024 tarihinde bir açıklama yaptı. Açıklamayı kamuoyuyla paylaşan İHD Dersim Şube Eş Başkanı Gönül Sonbahar hakkında TCK 301’inci madde suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Sonbahar, Tunceli Adliyesinde görülen devam davaya İHD Diyarbakır Şube Başkanı ve aynı zamanda avukatı Ercan Yılmaz ile birlikte katıldı.
Duruşmayı gözlemci olarak İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Av. Cihan Aydın, İHD Bölge Temsilcisi Tahir Saçaklı ve İHD üye ve yöneticileri Evrim Ay ile Özgür Ateş de izledi.
Tunceli 1. Asliye Ceza Mahkemesinde iddianamenin kabulüyle başlayan duruşma Gönül Sonbahar savunma yaptı.
‘Bu inkarla devletin kurumları hesaplaşmalı’
24 Nisan tarihinde yapılan basın açıklamasının İHD Genel Merkezi tarafından ve tüm şubeler tarafından kamuoyuyla paylaşıldığını belirten Sonbahar, “Tarih araştırmacılarının somut gerçeklerle ortaya koydu bir gerçekliği ifade özgürlüğü kapsamında ifade ettim. Hiç bir kurumu aşağılamadım. Bu inkarla devletin kurumları hesaplaşmalı. Demokratikleşmenin önündeki en büyük engellerden biri de ifade özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. İnsan hakları savunucularının dünyanın neresinde olursa olsun insan haklarına yönelik ihlalleri gündeme getirmesi bir yargılamaya konu yapılamaz. Bundan sonra da insan haklarını savunmaya devam edeceğim” dedi.
Mahkeme savcısı mütalaasında TCK’nın 301’inci maddesine ilişkin suçun sabit olduğunu belirterek Sonbahar’ın cezalandırmasını talep etti.
Mütalaaya karşı savunma yapan Av. Ercan Yılmaz “Mütalaayı kabul etmiyoruz. Dosya kapsamındaki iddialar ifade özgürlüğü kapsamındadır. Davanın açılışı itibariyle de ilgili usulde eksiklikler var. Kolluğun yapmış olduğu sanal devriye AYM’nin kararıyla iptal etmiştir. 24 Nisan ile ilgili her yıl kişi ve kurumlara yönelik açılan davalar var. Bu davaların tamamında beraat kararı verildi. Bu kararları dosyaya sunuyoruz” dedi.
2012 yılında benzer bir açıklama nedeniyle soruşturma açıldığını ancak Adalet Bakanlığının yargılamaya izin vermediğini hatırlatan Av. Ercan Yılmaz’ “İHD olarak mağdurun ve failin kimliğine bakmayız. 1915’de yaşanan ağır insan hakları ihlalin cezalandırmaya değil, yüzleşmeye çözülebileceğini savunuyoruz” dedi.
Av. Cihan Aydın ise AİHM kararlarını hatırlatarak tarihsel olayların ceza yargılamalarına konu edilemeyeceğini belirtti. Aydın, “Hem usul açısından hem esas açısından çarpık bir durum söz konusu. Bizim ki bir adalet ve yüzleşme çağrısıdır. Bu davanın zaten açılmamış olması gerekiyordu. Söz konusu açıklama ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bu nedenle beraat talep ediyoruz” dedi.
Mahkeme heyeti savunmaların ardından beraat kararı verdi.