İstanbul Ekonomi Araştırma, “Toplum Enerji Zamlarıyla Nasıl Başa Çıkıyor” başlığa altında, 3-7 Şubat 2022 tarihlerinde 12 ilde bin 500 kişiyi kapsayan bir araştırma yaptı.
Halkın tercihleri değişti
Araştırmaya göre; ankete katılanların yüzde 76’sı elektrik ve doğal gaz tüketimini azalttığını belirtti. Yüzde 59’u ulaşım tercihlerini değiştirdiğini, yüzde 24’ü ise doğal gaz yerine kömür kullanmaya başladığını söyledi. Zamlarla başa çıkma stratejilerinde en az tercih edilenin, doğal gaz yerine kömür kullanmak olduğu görüldü. Bu durumun, pek çok konutun artık kömür kullanmaya elverişli olmaması ile açıklanabileceği belirtildi.
OECD verilerine göre Türkiye enerji zamanında 4. ülke konumunda
Anka’da yer alan habere göre; ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre; Aralık 2020 ve Aralık 2021 arasındaki değişimlere bakıldığında Türkiye, enerji fiyatlarının en çok arttığı dördüncü ülke konumunda. Bu dönemde Türkiye’de enerji enflasyonu yüzde 49 olurken OECD ortalaması yüzde 26 idi. Enerji fiyatlarındaki artış, halihazırda yüksek seyreden enflasyonu daha da yükseltecek.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre; şubat ayında fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 4,8 artarken yıllık enflasyon yüzde 54,44 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu ise şubat ayında aylık enflasyonu yüzde 5,4, yıllık enflasyonu ise yüzde 123,8 olarak açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi, enerji fiyatlarındaki yükselişin henüz son bulmadığının sinyallerini veriyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra petrol fiyatları son 8 yılın zirvesine yükseldi.