Bizimle iletişime geçin

Güncel

Hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın serbest bırakılması çağrısı

Bu haftaki F Oturumu eyleminde, Batman Beşiri T Tipi Hapishanesi’nde tutulan hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın durumuna dikkat çekilerek, serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturması” eyleminin 636’ncısını şube binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Batman Beşiri T Tipi Hapishanesi’nde tutulan 81 yaşındaki ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın durumuna dikkat çekildi. Açıklamayı İHD Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut okudu.

Batman Beşiri T Tipi Hapishanesi’nde tutulan 81 yaşındaki ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın yüzde 93 engelli raporu olduğunu söyleyen Barut, Kaya’nın aynı zamanda kalp, prostat, böbrek yetmezliği ve demans hastalıklarını taşıdığı ve bu nedenle yaşamını tek başına idame ettiremediğini kaydetti. Kaya’nın 14 Ekim 2020 tarihinde kesinleşen cezası nedeniyle henüz ameliyatlı iken gözaltına alınıp tutuklandığına dikkati çeken Barut, “Geçirdiği prostat ameliyatının dikişleri henüz alınmadan gözaltına alınarak tutuklanan, 60 gün boyunca tek başına tutulan ve hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakımdan yoksun bırakılan Kaya, yoğun çabalar sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelenerek serbest bırakılmıştır. Tedavisinin devamı için başvurduğu Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 12 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen Sağlık Kurulu raporunda; hastalıklarının halihazırda kesin bir şekilde hayati tehlike arz ettiği ve bu durumun düzelip düzelmediği ile ilgili kontrol muayenesinin 2 yıl sonra yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen ve sağlık durumunda bir düzelme olmamasına rağmen 31 Mart 2023 tarihinde tekrar tutuklanarak Batman Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne konulmuştur” dedi.

Kaya’nın oğlunun babasına ilişkin komisyonlarına yaptığı aktarımlara da yer veren Barut, oğul Kaya’nın ifadelerini şu şekilde aktardı: “Demans ilerlediği için kişisel ihtiyaçlarının farkına varamıyor.  Sevk edildiği Adli Tıp Kurumu 11 Mart’ta ‘cezaevinde kalabilir’ dedi. Babamın cezası 2026 Şubat ayında doluyor. Ama bu tarihe kadar hapishanede dayanamaz.” 

Hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakımın sağlanmaması nedeniyle Kaya’nın hapishanede tutulmasının sağlık ve yaşamı açısından ağır tehdit oluşturduğunu söyleyen Barut, Kaya’nın serbest bırakılması için yetkilileri göreve davet etti.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler