16 Mart Halepçe Katliamı, 16 Mart Beyazıt Katliamı olarak ve 12 Mart Gazi Mahallesi Katliamı’nda yaşamını yitirenler birçok kentte düzenlenen çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı.
Ankara
DEM Parti Ankara il Örgütü ile ilçe örgütleri, partinin il binasında düzenledikleri basın toplantısında Halepçe ve Beyazıt Katliamında yaşamını yitirenleri andı.
İzmir
İzmir Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) çağrısıyla Halepçe ve Beyazıt katliamlarına ilişkin DEM Parti İl binasında basın toplantısı düzenlendi. Açıklama yapılan salona Halepçe Katliamını hatırlatan elma ve karanfiller koyuldu. Anmaya ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Rahime Turan, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.
Adana
DEM Parti Adana İl Örgütü, Halepçe Katliamı’na ilişkin İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Helebçe naye ji bir kirin” pankartı açıldı.
Diyarbakır
Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’nda açıklama yaptı
Siirt
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve DEM Parti tarafından Halepçe Katliamı’na dair basın açıklaması yapıldı.
Urfa
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Halepçe Katliamı’na ilişkin merkez Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya platform birleşenleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.
DEM Parti Urfa’nın Siverek, Ceylanpınar, Viranşehir, Hilvan, Bozova, Suruç, Birecik ve Halfeti parti binaları önünde açıklama yaparak, katliamı kınadı.
Hakkari, Iğdır, Bitlis, Van, Batman, Şırnak, Mardin, Muş ve Antep’te de açıklamalar yapıldı.
Binlerce insan öldürüldü
Irak ordusuna bağlı uçaklar, Halepçe’yi 3 gün boyunca bombardıman altına alarak hardal ve sarin gazları olarak bilinen bombaları kente bıraktı. Zehirli gazlar binlerce insanın ölümüne neden oldu. Saldırı nedeniyle 5 bini aşkın insanın yaşamını yitirdiği, 7 binden fazla insanın ise yaralandığı açıklandı. Katliama dair gerçek rakamlara ulaşılamasa da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), katliamın bugüne kadar 43 bin 753 kişinin hayatını kaybetmesine, 61 bin 200 kişinin de sakat kalmasına yol açtığını açıkladı.
“Tarlalar ceset doluydu”
Katliamdan sonra kente giderek, fotoğraflarıyla soykırımı tüm dünyaya duyuran Gazeteci Ramazan Öztürk, katliam hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: “Bütün sokaklar cesetlerle doluydu. Etrafta dayanılmaz bir koku hakimdi. Cesetlerin çoğu kadın, çocuk ve yaşlı insanlara aitti. Boş tarlalarda ise, toplu halde ölmüş yüzlerce insan vardı. Uzaktan bakıldığında, sanki tarlalarda ot yerine insan bedenleri biçilmişti.” Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, 1 Mart 2010’da Halepçe Katliamı’nı soykırım olarak tanıdı. (MA)