Bizimle iletişime geçin

Güncel

Gültan Kışanak: Dosya siyasi saiklerle açıldı, savunma yapmayacağım

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak hakkında, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 10’uncu duruşması görüldü

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak hakkında, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 10’uncu duruşması, Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Kışanak bulunduğu Kandıra Kapalı Hapishanesi’nden, avukatları Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ile Mehmet Emin Aktar ve Mesut Beştaş, Diyarbakır Adliyesi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tuncel ise hastane sevki nedeniyle karantinada olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

Dava öncesi polis, adliye önünde ve içinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Sarmaşık Derneği’ne ilişkin açılan dosyanın, Kışanak’ın yargılandığı dava dosya ile birleştirilmesine kararı verildi. Önceki celselerde verilen mütalaayı tekrarlayan iddia makamı, yargılamanın yapıldığı dosyanın Kışanak hakkında Kobanê olaylarına ilişkin Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile birleştirilmesi önerisinin beklenilmesine, birleştirilen dosya için mütalaanın hazırlanması için dosyanın kendilerine tevdi edilmesi ve sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

‘Savunma yapmayacağım’

Sarmaşık Derneği’ne ilişkin açılan davaya dikkat çeken Kışanak, “4 yıldır dosya elinizde. Dosyanın tamamı siyasi saikle açılmıştır. Gündemde, seçimler var. Bundan kaynaklı da mahkemeniz üzerinde baskılar var. Hukukun, siyasi saiklere boyun eğmemesini temenni ediyorum. Savunma yapmayacağım” dedi.

Kışanak’ın avukatı Mehmet Emin Aktar, 4 yıldır sanal bir yargılama yapıldığını belirterek, “Birbirimizin yüzünü görmeden bir yargılama yapılıyor” dedi. Yapılan yargılamanın keyfi olduğunu ve hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Aktar, “Mahkemenizin tutukluk gerekçesi gösterecek hiçbir tarafı yoktur. Bu andan itibaren müvekkilimin tutuklu halinin devamına ilişkin verilecek her türlü karar, çok açık bir şekilde hukuk ihlalidir” diyerek, tahliye talebinde bulundu.

‘Bağlantıyı anlamış değiliz’

Avukat Mesut Beştaş ise Ankara’da açılan Kobanê olaylarına ilişkin açılan davada Kışanak’ın da olduğunu hatırlatarak, “Müvekkilimin, Kobanê olaylarına kadar bildiğim kadarıyla HDP üyeliği yok. Bu dosya ile bazı odakların müvekkilimin azami tutukluluk süresini aşabileceği korkusundan kaynaklı tahliye olabileceğinden açıldı. Müvekkilimin Kobanê olayları ile nasıl bir bağlantısı var, onu da anlamış değiliz” dedi.

Avukat Cihan Aydın da mevcut dava ile birleşen Sarmaşık Derneği dosyasına dikkati çekerek, derneğin kuruluşuna kent valiliği, DBB, Baronun yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığını hatırlattı. Diğer kurumlar gibi baro olarak da bu derneğe destek sunduklarını ifade eden Aydın, “Ben de para verdim, buradan da kendimi ihbar etmiş olayım” diye konuştu. Derneğin 2006’da kurulduğunu ve 2015’te çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldığını anımsatan Aydın, belirlenen yıllar içerisinde faaliyetlerini sürdüren derneğin hem Dernekler Masası’ndan hem de İçişleri Bakanlığı’nca denetlendiğini kaydederek, “Ne idüğü belirsiz KHK ile kapatılan derneğe destekte bulunan ve özellikle seçilen bazı kişilere suçlama konusu yapılması, en hafif şekilde ayıptır. Sarmaşık meselesi trajikomik bir meseledir” diye belirtti.

Davanın son derece tartışmalı olduğunu ifade eden Aydın, davanın kurgular üzerinde kurulduğunu söyledi. AİHM’in HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala hakkında yaptığı tespitleri anımsatan Aydın, yapılan tespitlerin de müvekkili için de geçerliği olduğunu dile getirdi. Müvekkilinin tutukluluk durumunun keyfiyete dönüştüğünü kaydeden Aydın, “Bu süre zarfında da müvekkilimin mağduriyeti artmış durumda. Bu duruma son vermek sizin görevinizdir” diye konuştu.

Duruşma 21 Mayıs’a erteledi

Mahkeme heyeti, Sarmaşık Derneği’ne bağış yapılmasını öngören Toplu İş Sözleşmesi’nin bir örneğinin DBB’den istemek için müzekkere yazılmasına, dosyanın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirilmesi ilgili mahkemeye yazı yazılmasına, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.

DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’e “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 15 yıl, DBB eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak’a ise 14 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Tuncel ve Kışanak’ın avukatları, mahkemenin verdiği kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Yerel mahkemenin verdiği hükmün, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Dairesi tarafından bozulmasının ardından dava yeniden Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Güncel Haberler