Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin her hafta düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 617’ncisi, pandemi önlemleri kapsamında alınan sokağa çıkma yasağı dolayısıyla internet üzerinden online gerçekleştirildi. Her hafta bir kayıp hikayesinin anlatıldığı eylemde, bu hafta 26 Aralık 1997 günü arkadaşlarının yanından telsizli ve sivil kıyafetli kişilerce zorla bir araca bindirilerek götürüldükten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Özdemir’in akıbeti soruldu.
Özdemir’in kaybedilme öyküsünü İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz paylaştı.
1954 yılında Amed’in Lice ilçesine bağlı Arakî (Kıyı) köyünde doğan Özdemir’in 7 çocuk babası olduğunu belirten Akdeniz, yaşadıkları köye devlet güçleri tarafından sürekli baskınlar yapıldığı için Özdemir ailesinin Diyarbakır kente merkezine göç etmek zoerunda kaldığını anlattı. Akdeniz, ailenin ayrılmasından bir süre sonra Arakî köyünün devlet güçleri tarafından tamamen boşaltılarak yakıldığını ekledi.
Beraat ettiği söylendi
Özdemir’in kaybedilmeden önce birkaç defa gözaltına alındığını ve işkenceye maruz bırakıldığını dile getiren Akdeniz, son olarak 5 Ağustos 1997 günü evi basılarak gözaltına alınan Özdemir’in dört gün gözaltında tutulduğunu ifade etti. Akdeniz, hakkında “örgüte yardım” gerekçesiyle cezai takibat başlatılan Özdemir’in bu yargılamadan 23 Ocak 1998 tarihinde beraat ettiğini de söyledi.
‘Silahlı iki kişi tarafından zorla kaçırıldı’
Özdemir’in 26 Aralık 1997 günü sabahı hayvan pazarına gideceğini söyleyerek evinden çıkıp, hayvan pazarının yakınındaki bir kahveye gittiğini dile getiren Akdeniz, bir kıraathanede arkadaşlarıyla otururken sivil kıyafetli, ellerinde telsiz bulunan silahlı iki kişinin yanına gelip kendileriyle birlikte gelmesini söylediklerini, kabul etmeyince ise darp edilerek zorla beyaz renkli bir otomobile bindirildiğini aktardı. Akdeniz, yaşanan bu olaya birçok kişinin tanıklık ettiğini, ancak tanıkların okuma yazma bilmemesinden kaynaklı taksi plakasının alınamadığını belirtti.
‘İç hukuktan sonuç alamadı’
Özdemir’in eşi olan Enzile Özdemir’in, 29 Aralık’ta 1997 günü eşinin zorla gözaltına alındığını, hakkında bilgi edinemediğini belirterek İHD’ye başvurup, hukuki yardım talebinde bulunduğunu söyleyen Akdeniz, dernek avukatların yardımıyla Enzile Özdemir’in Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Savcılığına bir dilekçe ile başvurduğunu kaydetti.
Akdeniz, devamında şunları söyledi: “Mahkemenin yanıt olarak verdiği dilekçede ‘Mehmet Özdemir Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alınmıştır’ damgası vuruldu. Ancak bu damganın üzerinde hiçbir yetkilinin imzası bulunmamaktaydı.”
AİHM ‘ihlal’ kararı verdi
Özdemir’den bir daha haber alamayan ve nerede tutulduğu kendisine söylenmeyen Enzile Özdemir’in yetkili birçok kuruma başvurduğunu, ancak kayda değer bir sonuca ulaşamadığını Akdeniz, iç hukuktan sonuç alamayan ailesinin 7 Ekim 1999 tarihinde başvurduğu AİHM’in 8 Ağustos 2008 tarihinde esas ve usul yönünden “ihlal” kararı verdiğini dile getirdi.