Bizimle iletişime geçin

Güncel

F Oturumu: Hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın

F Oturumu eyleminin 479’uncu haftasında, Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nde bulunan ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılmasını istedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta gerçekleştirdiği “F Oturumu” eylemlerinin 479’uncusunu koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle online gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nde bulunan ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın (83) durumuna dikkat çekildi. 

Salgının hapishanelerde hayati tehlike oluşturduğunu belirten Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, tutukluların olanaksızlıklar içinde sağlık sorunlarıyla cebelleşerek hayatta kalma mücadelesi verdiklerini vurguladı. Şahin, Özkan’ın 25 yıldır tutuklu bulunduğunu belirterek, bugüne kadar 5 defa kalp krizi geçirdiğini, kalp, tansiyon, guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve  görme  yetilerinde ciddi azalma, hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunduğuna dikkati çekti.

Şahin, yaşamını tek başına sürdüremeyen Özkan hakkında, 2015 yılında Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından, hastalıkları nedeniyle yüzde 87 engelli raporu verildiğini hatırlatarak, “Özkan hakkında hapishanede kalamaz raporu verilmiş olmasına rağmen, halen tahliye edilmemiştir. İnfaz ertelemesi talepleri ise Adli Tıp Kurumu tarafından verilen ‘hapishanede kalabilir’ raporlarıyla engellenmektedir.”

Duyarlılık çağrısı

Özkan’ın tedavi için gittiği hastanede yatağa kelepçelenerek tedavi edilmesine tepki gösteren Şahin, ilerleyen yaşı ve hastalıkları nedeniyle Özkan’ın yaşamından endişeli olduklarını belirtti. Şahin, Özkan ve tüm hasta tutukluların pandeminin de yarattığı riskler göz önünde bulundurularak yaşam haklarının korunması için bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler