Corona virüsü salgınında toplam vaka sayısı 20 milyona yaklaşıyor. Dünya genelinde can kaybı sayısı da 730 bini buldu. Türkiye’de ise yeniden artış eğilimine geçen günlük vaka sayıları hızla yükseliyor, resmi verilere göre salgında ölenlerin sayısı 5 bin 829.
İran’da olağanüstü hal 2021’e kadar sürecek
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, salgından en ağır etkilenen ülkelerden olan İran’da ilan edilen olağanüstü hal uygulamasının Ocak 2021’e kadar devam etmesini beklediğini söyledi. Ruhani, “Altı aydır olağanüstü hal sürüyor. Bir altı ay daha devam edeceğinden yola çıkmalıyız” diye konuştu.
İran Cumhurbaşkanı, tedbirlerin birdenbire kaldırılamayacağını vurguladı ve ‘normale dönüş’ ile tedbirlere uyma arasında bir orta yol bulmanın zaruri olduğunu söyledi.
Ülkede Covid-19 tedbirlerinin gevşetilmesiyle beraber halkın sosyal mesafe ve hijyen kurallarını ihmal ettiği iddia edilirken, günlük ölüm sayısı 200’ü aştı.
İran’da kayda geçen can kaybı sayısı 18 bini aşarken, toplam vaka sayısının da 320 bini geçtiği bildirildi.
Brezilya’da can kaybı sayısı 100 bini aştı
Covid-19 pandemisinden en ağır etkilenen ülkelerden biri olan Brezilya’da can kaybı sayısı 100 bini aştı. Son 24 saatte kaydedilen 905 ölüm ile ülkede, salgında hayatını kaybedenlerin sayısının 100 bin 477’ye ulaştığı açıklandı.
Aynı süre içinde 49 bin 970 de yeni vakanın tespit edildiği Brezilya’da kayda geçen toplam Corona virüsü vaka sayısı 3 milyon 12 bin 412’ye yükseldi.
Salgından en fazla etkilenen ülke olan ABD’de toplam vaka sayısı ise 5 milyonu, can kaybı sayısı da 160 bini geçti. Bu da tüm dünyada Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin yaklaşık beşte birinin ABD’de olduğu anlamına geliyor.
Bilim Kurulu üyesinden uyarı: Önünü alamazsak vakalar bin 500’e doğru tırmanır
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Corona virüsü vaka sayılarında son dokuz gündür artış eğilimi olduğunu anımsattı. DHA’ya konuşan İlhan, şu uyarılarda bulundu:
“9 günün son iki gününde 1000’in üzerinde devam ediyoruz. Şu an 1000’in üzerinde devam edecek gibi görünüyor. Bu rakamlar yükselerek gidiyor. Bugün tanı alanlar hemen bugün koronavirüse temas edenler değil. Geçen hafta tam bayramın başladığı gün denizde olanlar, sahilde olanlar, bayramlaşma kurallarına uymayanlar aslında kabaca baktığımızda.
“Geçtiğimiz birkaç gün içinde de bu şekilde tanı alanlar oldu. Önümüzdeki birkaç gün içinde de bu aktiviteleri gerçekleştirenlerden de tanı alanlar olacaktır. Kumsalda da olsa memleketinde caddede yürüyüşte yapıyor olsa fiziksel mesafe, maske ve hijyen kuralına uymak gerek.
“Eğer bunlara uymazsak bu artış eylemi yüzde 8-9 gibi gidiyor. Dünkü rakamlar, artış yüzdesi açısından bir önceki güne göre daha; ama yüzde 8-9 olarak bakarsak ve bunun önümü alamazsak rakamlar 1500’e doğru tırmanır. Sonra yine aşağı doğru yönelebilir vatandaşların davranışları ile.
“Bir yerlerin kapatılmasını istemiyorsak hepimizin kişisel koruyucu önlemlere uymamız gerekiyor. Türkiye’de her 20 vakadan 1’i ağır vaka. Vefatların da ağır hastanın olduğunu düşündüğümüzde, her gün 15-20 kişiyi kaybettiğimizi düşündüğümüzde ağır hasta olanların da vefat riskinin olduğunu söyleyebiliriz.”
İstanbul, İzmir, Manisa ve Diyarbakır Tabip Odaları’ndan ‘Corona’ uyarıları
Cumhuriyet gazetesine konuşan İstanbul, İzmir, Manisa ve Diyarbakır Tabip Odaları’ndan yetkililer Corona virüsü vakalarındaki artışın kontrol altına alınmaması durumunda tablonun ‘vahim’ bir hal alacağı konusunda uyarıyor.
- İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk: “Mayıs ve haziran aylarında kapanan servisler tekrar açılmaya başladı. Hastanelerde ve aile sağlık merkezlerinde vaka artışı çok yüksek. Yani bariz bir vaka artışı yaşanıyor… Toplumsal hareketliliğin azaltılması lazım. Zaten gerekli tedbirler katı ve uzun süreli yapılmadığı için şu an tablo bu şekilde… İktidar insanlara tatil kredisi veriyor, sonra ‘virüs sahillere indi’ deniliyor. Virüsü sahillere iktidarın politikaları indirdi. Vatandaşlarımız iki katı tedbirli olmalı çünkü bakanlık ipin ucunu kaçırmış durumda.”
- İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı: “İzmir’de Haziran ayı ortalarından bu yana artış başlamıştı fakat bayramdan sonra vaka artışı çok hızlandı. Bu durumları verilerle konuşmak isterdim fakat Sağlık Bakanlığı bu bilgileri bizimle paylaşmıyor… Yapılan açıklamalarla sahadaki veriler uyuşmuyor. Verilerin il il sağlık meslek örgütleri ve kamuoyu ile paylaşılması gerekir. Çünkü sınırlı veri sınırsız pandemiye yol açıyor.”
- Manisa Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Şahut Duran: “Manisa’da en son yani 1 Haziran tarihinde 2 bin vaka civarlarındaydık. Şu an ise vaka sayısı 5 bini geçti. Özellikle son haftalarda vakalar sanayi bölgesinin de etkisiyle çok arttı. Biz işçilerden aldığımız bilgilerde durumun çok kötü olduğunu duyuyoruz… İlçelerde de benzer şekilde tekstil fabrikalarındaki vakalarda artış var… Pozitif vakaların daha da artmasından korkuyoruz. Vakaların bu derece artması sadece Manisa merkezi değil, Manisa’nın ilçelerini ve İzmir’i komple etkileyecek. Çünkü Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışanların neredeyse yarısı İzmir’den geliyor.”
- Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan: “Diyarbakır’da son dönemlerde çok ciddi bir artış var. Pandemi bitmiş değil hala devam ediyor. Diyarbakır ve çevre illerden vahamet verici sayılar geliyor. Sahada çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre Diyarbakır’da günde 300 vaka çıkıyor. Hastaneler tam kapasite çalışıyor. Hastanelerin doluluğundan dolayı pozitif çıkan vakalar evlere yönlendiriliyor. Yer boşaldıkça hasta sirkülâsyonu sağlanıyor.”
Konya: “Yoğun bakımda yer yok, hastalar acilde bekliyor”
Konya’da Corona virüsü vakaları alarm veriyor. Sağlık çalışanları hiçbir hastanede yer kalmadığını söylerken, şehre giriş ve çıkışlar kısıtlandı.
Son günlerde vaka artışıyla gündeme gelen şehrin merkezinde üç tıp fakültesi, iki devlet hastanesi, bir eğitim araştırma ve 10’dan fazla özel hastane var.
5 Ağustos’ta hizmete giren şehir hastanesinde basının karşısına çıkan Konya İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç, “Bu hızla giderse bir şehir hastanesi daha olsa yetmez” demişti. Aynı akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Twitter üzerinden, “Yüzde yüz doluluk iddiaları, yüzde yüze varan bir kasıt taşımaktadır” diyerek “Konya’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 76” açıklamasında bulunmuştu.
DW Türkçe’nin görüştüğü kentteki hekim ve hemşireler ise hastanelerin tamamen dolu olduğu konusunda ısrar ederek, şunları söylüyor: “Sağlık Bakanı şehir hastanesini de katarak doluluk oranını yüzde 76 diye hesaplıyor. Oysa oraya Covid dışındaki hastalar alınacak. En azından şimdilik böyle duyuruldu.”
Büyük bir kamu hastanesinde görev yapan bir hemşire de kentteki durumu şöyle özetliyor: “Servislerde boş yer yok, yoğun bakımda boş yer yok. Hastalar acilde, sedyeler üzerinde bekletiliyor.”
Bu arada Konya İl Hıfzıssıhha Müdürlüğü 5 Ağustos’ta aldığı kararla, kente giriş ve çıkışların kısıtlandığını bildirdi. Buna göre, kontrol noktalarında “HES” koduna bakılarak Covid-19 pozitif vakaların giriş ve çıkışı yasaklandı.
Dünya genelinde vaka sayısı 19.8 milyonu aştı
Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesi, dünya çapında Corona virüsü vaka sayısının 19 milyon 800 bini aştığını, can kaybı sayısının ise 729 bin 591’e yükseldiğini aktardı.
Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:
- ABD (5,149,723)
- Brezilya (3,013,369)
- Hindistan (2,153,010)
- Rusya (882,347)
- Güney Afrika (553,188)
Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:
- ABD (165,070)
- Brezilya (100,543)
- Meksika (52,006)
- Britanya (46,566)
- Hindistan (43,453)
Kaynak: Gazete Karınca