Bizimle iletişime geçin

Güncel

Cumartesi Anneleri: Ahmet’in kaybı adaletin kaybı

Cumartesi Anneleri 743. haftada İHD İstanbul şubesi önünde toplanarak gözaltında kaybedilen Ahmet Üstün’ün akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 743. haftada gözaltında kaybedilen Ahmet Üstün’ün akıbetini sordu. Galatasaray Meydanı’nda yapılması planlanan basın açıklaması polisin engellemesi üzerine İnsan Hakları Derneği İstanbul şubesi önünde gerçekleştirildi.

Basın metnini kayıp yakını Maside Ocak okudu. Ocak, Türkiye’de halkın güven duyacağı bir yargı sisteminin olmadığına dikkat çekerek şunları ifade etti: “25 yaşndaki Ahmet Üstün Cizre’de yaşıyordu. 1994 yılının Nisan ayında gece saat 23.00 sularında, silahlı kişiler üç araçla Üstün Ailesi’nin Cudi Mahallesindeki evine geldi, ‘İfade verip serbest bırakılacak’ diyerek Ahmet Üstün’ü gözaltına aldı. Ertesi gün baba Mehmet Üstün tabura gidip oğlunu sordu. Taburdaki görevliler Ahmet’in ifadesinin alındığını, daha sonra mahkemeye çıkartılacağını söyledi. Bunun üzerine Mehmet Üstün ikinci gün savcılığa gitti. Orada da oğlunun serbest bırakıldığı, evine gidip beklemesi söylendi. Ancak Ahmet Üstün bir daha evine gelemedi”

Ocak, “Baba Mehmet Üstün oğlundan haber almak için bölgede JİTEM’le birlikte çalışan birine ulaştı ve para karşılığında oğluyla ilgili bilgi almak istedi, ödeme yaptığı kişi on gün sonra kendisine; Ahmet’in üç gün gözaltında tutulduktan sonra öldürüldüğü bilgisini verdi. Ahmet Üstün’ün kayınpederi gözaltı işlemini gerçekleştiren ekipte yer alan JİTEM mensubu Abdulhakim Güven’e ulaştı. Güven ona damadından umudunu kesmesini ve onu beklememesini söyledi. A.P isimli tanık; ‘Üstün’ü Cizre Garnizon Komutanlığı’nda işkencede gördüm, onu işkenceye götürdüklerinde adını defalarca duydum. Ben yaşanan vahşete tanık oldum.’ diyerek yaşananları kamuoyu ile paylaştı” şeklinde konuştu.

Ocak Üstün ailesinin 2000 yılında avukatları Tahir Elçi aracılığıyla tekrar savcılığa şikayette bulunduğunu dile getirerek “Bugüne kadar maddi gerçeği açığa çıkartacak, failleri cezalandıracak bir yargısal faaliyet gerçekleşmedi. 25 yıldır Fadile Üstün’ün ‘Oğlumun öldüğünü biliyorum. Bir anne olarak oğluma kavuşmak, mezarının başmda dua etmek istiyorum’ talebi karşılıksız bırakıldı. Ahmet Üstün’ün gözaltında kaybedilmesi ile ilgili suç ihbarında bulunuyoruz. Zamanaşımına tabi olmayan bu suçla ilgili kamu davası açılabilmesi için gerekli şartlar mevcuttur. Savcıları kanuni görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

Ocak, kayıplarını aramaktan ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini belirterek sözlerini sonlandırdı.

 Eylemde söz alan Hüsemaddin Yaman’ın Ağabeyi Feyyaz Yaman, “Yine bir acı kaybın anısı üzerine hak ve adalet arayışında buluşuyoruz. Ahmet’in kaybından sonra adaletsizlik hâlen devam ediyor. Hala komplo teorileri ile toplum manipüle edilmeye çalışılıyor. Burada biz 743 haftadır haykırıyoruz: Adalet ve hukuktaki boşluk kapatılmadığı sürece toplum kandırmaktan öteye gidemez. Biz hâlâ Galatasaray’ın arkasındayız, kaybedilenler üzerindeki adaletsizlik doldurulmadığı sürece adalet gelmeyecek. Ahmet’in kaybı en başta adaletin kaybıdır” dedi.

Urfa’da gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın Oğlu Şerif Taşkaya ise şunları söyledi: “1993’te gözaltına alındıktan sonra haber alamadık. Savcı, ‘kontrugerilla izin verirse soruşturma açabilirim’ dedi. Devletin savcının hali bu. Devlet, ‘farklı ses konuşursanız sonucu budur’ diyor. Urfa siyasi iktidarla hareket eden çetelerin elinde, adalet diye bir şey kalmamış. Siyasal erkin verdiği yetkiyle katliamlar yapılıyor.”

Eyleme HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Zeynel Özen, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Güncel Haberler