CSUN fabrikasında ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle 18 Haziran’dan bu yana fabrika önünde eylemde olan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, taleplerini dillendirmek için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İstanbul İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Çinli patronu uyarıyoruz CSUN’u biz batırmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz” pankartının açıldığı eylemde, “Krizin faturası işçiye değil patronlara” ve “Biz çalıştık sen kazandın” dövizleri taşındı. Eylemde sık sık “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı. Basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu okudu.
‘Birçok sorun yaşadık’
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, birçok sorun ve dayatma ile karşılaştıklarını belirtti. Tuzla’da bulunan bu fabrikanın Çin sermayeli bir fabrika ve dünyanın en büyük fabrikalarından biri olduğuna değinen Serdaroğlu, “Özellikle enerji üretiminde dünyanın en önemli firmalarında olan bu şirket Tuzla Serbest Bölgede devletin bütün imkânlarından ve o bölgenin hassasiyetinden yararlanarak 2013 yılından 2017 yılına kadar devasa bir şekilde büyümüş. Firma daha küçük çaplı bir firmadan bugün neredeyse 500’e yakın çalışanın bulunduğu bir şirket haline dönüşmüş” dedi.
‘İşçinin hakkını arması engelleniyor’
Firmanın Serbest Ticaret Bölgesi’nde devletin sunduğu avantaj ve teşvikleri çok iyi kullandığını söyleyen Serdaroğlu, “Türkiye’de işçileri asgari ücretle çalışan ve sosyal hak talep etmesini istemeyen bir serbest bölge anlayışı yaratıldı. Ve buralarda sendikal örgütlenmeler sürekli olarak engellenmeye çalışıldı. İşçinin hakkını vermeyen patronlara karşı yapılacak grevler patron sever hükümet tarafından sürekli yasaklanmaya ve engellenmeye çalışıldı. Biz serbest bölgelerdeki teşvike ve hükümet desteğine rağmen işçilerin bugün burada yaşamış olduğu mağduriyeti kabul etmiyoruz” diye konuştu.
‘Devlet sesimizi duymuyor’
Herkesi CSUN işçileriyle dayanışmaya çağıran Serdaroğlu, “3 ay maaş alamadığımız takdirde Türkiye’de yaşamanın zorluklarını herkesin hissetmeye çalışmasını istiyoruz. Elektrik faturası, su parası ve kiralar ödenemiyor. Ödenemeyen her kuruş için faiz ödüyoruz. Ama buna rağmen devlet yetkilileri bize neden böyle bir sorun yaşıyorsunuz. Ben sorunları çözeceğim deme zahmeti göstermiyor” ifadesinde bulundu.
‘Sen saltanat yaparken biz mağdur ediliyoruz’
Çin Konsolosluğu’yla görüşme yaptıklarını dile getiren Serdaoğlu, “Özel sektör eğer yabancı sektörse, Türkiye’ye geldiği zaman işçilerin ‘kanını emip, terini sömürüp daha nasıl kazanırım’ hesabı içerisindedir. Biz Çin Devleti’nin buraya yatırım yapmasını beklemiyoruz. Bu insanlar Türkiye’nin vatandaşları. Vergilerini veriyor, her türlü hukuksal sorumluluğunu yerine getiriyor. Örgütlerken ayrı bir dert yaşıyorlar. Fabrikada çalışırken emeğin ortaya koyarken Türkiye’ye katkı sağlamaya çalışıyorken ayrı bir dert yaşıyorlar. Bunca sorunun yaşanmasını herkes görmezden geliyor” ifadelerini kullandı.
İŞKUR’a işçilerin yaşadığı sorunların çözümü konusunda talepte bulunacaklarını bildiren Serdaroğlu, “Kısa süre içerisinde buradan da bir sonuç alamadığımız takdirde bizler gerekirse Ankara’ya sarayın önüne gideceğiz. Sen içeride saltanat yaparken biz mağdur ediliyoruz diyeceğiz” şeklinde konuştu.
Kaynak: MA