Amerikalı bir yetkili, 30 Mayıs Perşembe günü yaptığı açıklamada, şimdiye kadar bunu yapmayı reddeden Joe Biden’ın , belirli koşullar altında Ukrayna’nın Rusya topraklarındaki Kharkiv bölgesindeki hedefleri vurmasına yeşil ışık yaktığını söyledi.
Bir benzer açıklamada da Berlin hükümetinden geldi. Almanya yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın, uluslararası hukuka uygun olarak, Rusya’nın içinden Ukrayna’nın kuzey sınır bölgesi Harkiv şehrine yönelik saldırılara karşı kendini savunmak için Berlin tarafından tedarik edilen silahları kullanabileceğini bildirdi.
Berlin’in politika değişikliği, Washington’ın Kiev’e, Rus askeri varlıklarına yönelik Amerikan silahlarıyla karşılık vermesi için yeşil ışık yakmasından bir gün sonra geldi.
Alman hükümetinden yapılan açıklamada, Rusya’nın son haftalarda Ukrayna’nın Harkiv kentine, özellikle de Rusya sınırının hemen ötesindeki bölgelerden saldırılar hazırladığı, koordine ettiği ve gerçekleştirdiği kaydedildi.
Hükümet Sözcüsü, “Ukrayna’nın bu saldırılara karşı kendisini savunma hakkına sahip olduğuna ve bunun uluslararası hukuk tarafından garanti altına alındığına inanıyoruz. Ukrayna, bunu yapmak için, bizim tarafımızdan tedarik edilenler dahil, uluslararası yasal yükümlülüklerine uygun olarak bu amaçla tedarik edilen silahları da kullanabilir.” açıklamasında bulundu.
Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki Alman hükümeti, Kiev’in Rus topraklarına saldırı sırasında Alman silahlarını kullanıp kullanamayacağına izin konusunda son günlerde çalışma yürütüyordu.
Diğer yandan Alman yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı taktik nükleer saldırı tehdidinde bulunduğu bir dönemde gerilimi tırmandırabilecek söylemlerden kaçınmaya çalışıyor.
Keza Ukrayna’nın Batı tarafından tedarik edilen silahları nasıl kullanmasını istediklerine yönelik ayrıntıları da kamuoyuna açıklamıyor.
Almanya tarafından Ukrayna’ya verilen silahların çoğu cephe hattının çok gerisindeki Rus mevzilerine saldırı için uygun değil.
Örneğin kundağı motorlu obüsler maksimum 56 km mesafedeki hedefleri vurabiliyor. Ancak bu topçu sistemleri cephenin hemen yakınında konuşlandırılmıyor.
Ukrayna’nın doğusundaki Kharkiv, çoğunlukla Rusya topraklarından gelen bombalamaların neredeyse her gün hedefi oluyor. Rusya, mayıs ayı başlarında bölgeye bir saldırı başlattı ve mücadele eden Ukrayna ordusuna karşı ilerleme kaydediyor.
Koşullar değiştikçe, buna uyum sağlayacağız
Amerikan diplomasisi başkanı Antony Blinken Çarşamba günü ABD’nin Ukrayna’nın Rusya topraklarına saldırması konusundaki pozisyonunu değiştirdiğini öne sürdü. Basına verdiği demeçte, “Koşullar değiştikçe, savaş alanı değiştikçe, Rusya saldırganlığını yürütme biçimini değiştirdikçe, biz de buna uyum sağladık ve bunu yapmaya devam edeceğimizden eminim” dedi. Ukrayna’ya sınırı olan Moldova’yı ziyaret ettik.
NATO, Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in deyimiyle , Fransa dahil birçok ülkenin katıldığı “Ukraynalıların ellerini arkadan bağlayan” kısıtlamaları kaldırmaları için Batılı başkentlere baskı yapıyor . Kremlin ise Atlantik İttifakını “yeni bir gerilim döngüsü” başlatmakla eleştirdi.(France24, euronews)