Bizimle iletişime geçin

Güncel

Pandora Papers: AKP’den aldığı ihalelerle servetini katlayan Cengiz Holding vergi cennetinde

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından paylaşılan belgelere göre Mehmet Cengiz, AKP sayesinde aldığı ihalelerle kazandığı serveti vergiden kaçırmak için Britanya Virjin Adaları’na aktarıyor.

Britanya Virjin Adaları merkezli MEFA Cengiz Limited şirketinin de sahibi. Cengiz, vergiden kaçırmak ve bunu yaparken ismini gizli tutmak için şirketin kuruluşunda vekil hissedar ve direktörler kullanıyor.

Türkiye’de iktidardan aldığı tartışmalı ihaleler ve teşviklerle servetini katlayan Mehmet Cengiz, Pandora Papers’a göre edindiği bu serveti vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları’na aktarıyor.

Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak’la annesi Ayşe Ilıcak’ın ‘vergi cenneti’ Britanya Virjin Adaları’na Türkiye’den 210 milyon dolar, tutuklu eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen’le eşi Nebahat Evyap İşbilen’in 110 milyon dolar ve benzer şekilde Çalık Holding’in yönetim kurulu başkanı Ahmet Çalık’ın milyonlarca dolar kaçırdıklarının belgelenmesinin ardından bugün yeni bir ‘sızıntı haberi’ daha geldi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (The International Consortium of Investigative Journalists / ICIJ) ifşa ettiği Pandora Papers’ı haberleştiren Deutsche Welle’den Pelin Ünker ile Serdar Vardar, AKP’ye yakınlığıyla bilinen, iktidardan aldığı ihaleler ve teşviklerle servetini katlayan Mehmet Cengiz’in ‘servetini vergiden kaçınmak için’ Virjin Adaları’na aktardığını yazdı.

Habere göre Mehmet Cengiz, Britanya Virjin Adaları merkezli MEFA Cengiz Limited şirketinin sahibi. Vergiden kaçınmak ve bunu yaparken ismini gizli tutmak içinse şirketin kuruluşunda vekil hissedar ve direktörler kullanıyor.

6 Nisan 2011’de kurulan şirketin hissedarlarından bir diğeri de aynı zamanda Cengiz Holding İcra Kurulu Üyesi olan Uğur Cengiz. 2015’e gelindiğinde Uğur Cengiz, MEFA Cengiz’in direktörlüğünü de üstleniyor. Aynı tarihte şirket hissedarlığı da vekil hissedarlardan alınıp bizzat Uğur ve Mehmet Cengiz’e geçiyor.

50 bin dolar sermayeyle kurulan şirketin kayıtlı olduğu servis sağlayıcı ise Trident Trust. Trident Trust gibi firmalar, müşterilerinin kimliğini ve varlıklarını gizlemek için iç içe geçmiş paravan şirketler ve vekil direktörler kullanıyorlar.

Adına Standard Chartered Bank’ta hesap açılan offshore şirketin yönetimi Standard Chartered Trust (Guernsey) Limited tarafından yapılıyor. Elde edilen belgelerde Cengiz Ailesi’nin yoğun programlarından dolayı MEFA Cengiz Limited ve varlıklarının yönetimi için profesyonel bir hizmet almak istediği belirtiliyor.

Offshore şirketin çalışanları İstanbul Havalimanı’ndan

Offshore şirketin yetkililerinin İGA İstanbul Havalimanı çalışanlarından seçilmesi ise dikkat çekiyor. 29 Haziran 2015’te havaalanı planlama müdürü olan Atınç Tuncalı MEFA Cengiz Ltd. şirketine sekreter olarak atanıyor. İGA İstanbul Havalimanı’ndaki Baş Planlama Görevlisi olan İsmail H. Polat ise Trident Trust ve MEFA Cengiz Ltd. arasındaki iletişimi yürütüyor.

Londra’da gayrimenkul aldı

Pandora Papers’a göre Cengiz Ailesi, MEFA Cengiz Limited şirketi üzerinden, “düşük vergili” ev alıyor. Trident Trust’ın kayıtlarına göre 2011’de Londra’da Brompton Road’da alınan ev için 3 milyon 750 bin pound ödendi.

Pelin Ünker ve Serdar Vardar’ın sorularına yanıt veren Mehmet Cengiz iddiaları doğrularken, havalimanı çalışanlarının, kendisine ait offshore şirketteki görevleri dolayısıyla fazladan bir maaş almadıklarını söyledi.

Cengiz ayrıca Londra’da ev almasıyla ilgili, 3 milyon 750 bin paunda verginin de dahil olduğunu, satış sırasında devir işlemlerini kolaylaştırdığı için bu yolu tercih ettiğini söyledi.

Satın alınan evi gerektiği zaman aile üyelerinin kullandığını söyleyen Cengiz, şirketin halen aktif olduğu, Uğur Cengiz’in de direktörlüğe devam ettiği bilgisini verdi.

MEFA Cengiz dışında kullandığı bir offshore şirketi daha olduğu bilgisini veren Cengiz, yurtdışındaki şirket ya da taşınmazlarını Türkiye makamlarına bildirmekle ilgili yasal bir zorunluluğu olmadığını söyledi.

Offshore’a müdavim

ICIJ’nin 2016’da yayınladığı Panama Papers sızıntılarında da Mehmet Cengiz’in Panama merkezli hukuk şirketi Mossack Fonseca’nın (MossFon) müşterilerinden biri olduğu ortaya çıkmıştı. Niue ve Britanya Virjin Adaları’nda toplam altı tane offshore şirketi bulunan Cengiz’in, servetini aktardığı bu şirketler aracılığıyla alım-satım, piyasa araştırması, danışmanlık hizmeti ya da gümrük anlaşması yaptığı MossFon kayıtlarına yansımıştı.

Yine belgelerde Mehmet Cengiz’in kardeşi Ekrem Cengiz ile birlikte, Ankara merkezli Digital İnternet Hizmetleri adlı şirketin gizli sahibi iken bu şirket üzerinden Britanya Virjin Adaları’ndaki şirketi Digital European Company Ltd’ye para aktardığı görülüyordu.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler