Bizimle iletişime geçin

Güncel

Cengiz Holding Kaz Dağları’nda bakır madeni için köylülere reklam çalışması yapmış

Kaz dağları’nda maden çalışması yapmak isteyen Cengiz Holding, köylüleri ikna etmek için muhtarlar aracılığıyla bayramda reklamını yaptığı öğrenildi

Çanakkale’de Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen Halilağa Bakır Madeni projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulan proje için ÇED toplantı tarihinin açıklanması bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Su ve Vicdan Nöbeti koordinasyonu ise şirketin çoktan köy muhtarlarıyla pazarlıklara ve yol inşaatına başladığını söyledi.

Muhtarlar şirketlere aracılık etmiş

Yapılan açıklamada “Bayramda şirketlerin kolonya, şekerleri köy muhtarları aracılığıyla köylüye dağıtılıyor. Muhtarlar şirketlerin reklamını yapıyor. Şirket köylerde yol yapmaya, muhtarlarla, kaymakamlıklarla, belediyelerle görüşmeler yapmaya başladı. Ne konuştukları, ne anlattıkları bilinmiyor” denildi.

Taşeron şirket Truva Bakır İşletmesi tarafından faaliyeti yürütülen projeyi geçtiğimiz yıl Cengiz Holding, Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resource’tan 55 milyon dolara satın almıştı.

İki yıllık inşaat ve iki yıllık kapatma dönemi hariç 15 yıl faaliyet ömrü olan projede, yılda 6 milyon, toplamda 90 milyon ton cevher üretimi olacak. Toplam pasa (atık) üretiminin ise 105 milyon ton olacağı öngörülüyor.

“Hep birlikte talana karşı mücadele edeceğiz”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 Ağustos tarihinde yapılan açıklamada ÇED Başvuru Dosyası’nın ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda uygun bulunduğu ve projeye ilişkin süreci başlattıkları belirtildi.

Açıklamanın devamında “Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Çanakkale Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir” ifadeleri kullanıldı.

Su ve Vicdan Nöbeti ise yaptığı açıklamada gelişmeler karşısında görüşmeler yapmaya başladıklarını ve tüm partilerin doğa hakları komisyonları ve belediyeler ile randevu talep ettiklerini belirtti.

Açıklamanın devamında “Alamos Gold’u da, Cengiz’i de, Tümad’ı da istemiyoruz. Güçlerimizi birleştiriyoruz. Hep birlikte talana karşı mücadele edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler