Türkiye’nin Rojava’ya yönelik olarak başlattığı işgal saldırısına tepki gösteren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) senatörleri, Türkiye’ye dönük yaptırım uygulanması için harekete geçtiklerini duyurdu.
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Demokrat Senatör Chris Van Holen ile Türkiye’ye karşı ‘Graham-Van Hollen Yaptırımları’ isimli taslağı hazırladığı belirtildi.
Taslakta Türkiye’ye çok yönlü olarak ekonomik ve siyasi ambargoların uygulanmasını öngörüyor. Kongre’de güçlü destek bulması beklenen yaptırım taslağında ‘üst düzey yetkililerin malvarlıkları, S-400 konusu ve askeri anlaşmalar’ gibi maddeler yer aldı.
Üst Düzey Yetkililerin Mal Varlığı Dondurulacak
Taslakta ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ABD’deki mal varlıkları üzerinde yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.
Aynı zamanda ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın net geliri ve mal varlığı hakkında rapor hazırlanması’ da talep edildi.
Askeri Ambargo ve Enerji Üretimi Yapan Yabancılara Yaptırım
‘Türk ordusuyla bilerek işlem yapan ya da mali, materyal veya teknolojik destek sağlayan ya da bunların satışını yapan yabancı kişilere yaptırımlar’ uygulanacağının belirtildiği tasarıda, yaptırım uygulanacak alanlar şu şekilde sıralandı:
Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan uçak ya da uçak parçaları ve mekanizmalar, Türk Kara ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan otomotiv ekipmanı ve hizmetler, Türk ordusu tarafından kullanılan silahlar ve savunma araçları. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ABD’den savunma araçları, hizmetleri, teknoloji ve materyallerin satışının yasaklanması, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mühimmat satışı ve transferinin yasaklanması
Enerji sektörüne yönelik yaptırımlar bölümünde ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımı için Türkiye’nin yerel petrol ve doğal gaz üretimini destekleyen ya da devam ettiren malzemeler, hizmetler, teknoloji, enformasyon ya da diğer türden destekler sağlayan yabancı kişiler ve varlıklara’ yaptırımlar uygulanacağı açıklandı.
S-400 için CAATSA 180 Gün İçinde Devrede
S-400 konusunda ‘ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA)’ yaptırımlara da değinildi. Temel olarak yasanın ‘Rusya’nın Avrupa ve Asya’daki nüfuzuna karşı koymak’ başlıklı bölümündeki 231’inci maddeye dayanan yaptırımlar şu şekilde:
- Türkiye’nin (Rusya’dan) S-400 (hava savunma sistemi) satın almasının, CAATSA’nın 231’inci madde kapsamına giren bir işlem olarak tanımlanması
- CAATSA yaptırımlarının 180 gün içinde devreye sokulması
- Söz konusu satın alma işlemlerinin 231’inci madde kapsamında CAATSA altındaki muafiyet ya da erteleme düzenlemelerinin geçersiz kılınması