Kenya Yüksek Mahkemesi’ne taşınan eşcinsel ilişkiyi yasaklayan” ve yedi yıla kadar hapis ile cezalandıran yasa için ” Kenya ulusal değerleri ile çeliştiğini ileri sürerek yasanın iptalinin söz konusu olmadığını söyleyen mahkeme kararına bir öğrenci tarafından itiraz edilmişti.
LGBTİ+ aktivisti öğrenci, itiraz dilekçesinde toplumun değiştiği ve eşcinselliğin toplumda daha yaygın olarak kabul edildiğinin belirtip eşcinsel ilişkinin yasaklanmasının yasalara aykırı olduğunu belirtti.
İtiraz dilekçesini görüşen Yüksek Mahkeme daha önce vermiş olduğu karadan geri adım atarak eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması lehinde yeni bir karar verdi. Mahkeme heyeti eşcinsel varoluşun insan kimliğinin önemli bir özelliği olduğuna vurgu yaparak, yasaklama politikalarının insanlık haysiyetini zedeleyici uygulamalar olduğuna hükmetti.
“Eşcinsel Kimliği Yasaklamak Ayrımcıdır”
Yüksek mahkeme heyetinde yer alan üç yargıçtan biri olan Yargıç Michael Elburu “azınlık grupları marjinalleştirildiğinde insan haysiyeti zarar görür” dedi. Karar, üç yargıcın oybirliğiyle ile alındı.
Yargıç Elburu eşcinsel kimliği yasaklayan yasaları “ayrımcı” olarak niteledi ve ekledi: “Cinsel yönelim bir moda gibi değerlendirilemez ve kişinin kişiliğinin önemli bir özelliğidir.”
“Afrika’da Eşcinsel Hakları Ne Durumda?
Kenya’da erkekler arası eşcinsel ilişkiyi yasaklayan yasa, sömürgeci İngiliz hükümeti tarafından 1965 yılında getirildi ve etkin olarak yürürlükte bulunmaktaydı. Yasa sadece erkekler arası ilişkiyi yasaklayan bir çerçevede olmasına rağmen daha yaygın olarak tüm eşcinsel ilişkilere karşı devreye sokulmaktaydı.
Aktivistler kararı memnuniyetle karşıladılar ve bunu Afrika kıtasındaki eşcinsel hakları için önemli bir adım olarak nitelendirdiler.
ILGA (Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve Interseks Derneği)’ya göre, halen 54 Afrika ülkesinin 31’inde aynı eşcinsel ilişkileri yasaklayan yasalar mevcut.
Eşcinsel ilişki Kuzey Nijerya, Sudan, Somali ve Moritanya’da ölüm cezası kapsamında yer almakta. Tanzanya yasalarında ise eşcinsel kimliğin bedeli ise ömür boyu hapis anlamına geliyor.
Angola, Mozambik ve Seyşeller ise son yıllarda eşcinsellik karşıtı yasaları iptal etti.
Güney Afrika’daki en yüksek mahkeme, bir yıl önce, anayasaya göre eşcinsellerin de evlenmeye hakkı olduğuna hükmetmiş ve parlamentoya bu konudaki yasayı değiştirmesi için bir yıl süre tanımıştı.