Bizimle iletişime geçin

Makale

Yüz binlerce öğrenci istemediği okula gidecek

LGS’ye ilişkin yayımlanan tercih kılavuzu kaygıları daha da artırdı. Kayıt Alanları’nda yer alacak okulların tür ve kontenjanlarını açıklamayan MEB, “nitelikli” okullara girmek isteyen öğrencilerin tercihini de 5 ile sınırlandırdı

Birgün’ün haberine göre Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuçlarını önceki gün açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin merakla beklediği tercih kılavuzunu da erişime açtı. Geç saate açıklanan kılavuz, öğrencilerin, velilerin ve eğitimcilerin kaygılarını daha da artırdı. Öğrencilere yerel yerleştirme tercihlerinde beş, sınavla yerleştirme tercihlerinde beş ve sınavla öğrenci alan pansiyonlu okullar tercihinde beş olmak üzere toplamda 15 tercih imkânı tanındı. Buna karşın kılavuza, “Aynı okul türünden en fazla üç okul seçilebilir” maddesi eklenerek öğrenciler, istemediği okul türlerini tercih etmek zorunda bırakıldı.

İmam hatip dayatması

Kılavuza göre, yerel yerleştirme döneminde tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler ikinci, üçüncü ve dördüncü yerleştirme ve nakil dönemlerini bekleyecek. Yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların 30 Temmuz’da ilan edilmesinin ardından 6-10 Ağustos’ta birinci, 13-17 Ağustos’ta ikinci, 27-31 Ağustos’ta üçüncü, 3-6 Eylül tarihlerinde ise dördüncü nakiller için başvuruda bulunulabilecek. Bu dönemlerde boş kontenjanlar göz önüne alınarak sınavla öğrenci alan okullar için ve yerel yerleştirme ile öğrenci alacak okullar için en fazla üçer tercih yapılabilecek. Adrese dayalı yerleştirmede ilk tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, nakil dönemlerindeki ilk iki tercihlerini “kayıt alanı” içinden yapmak zorunda olacak. Bu dönemde bir okul türünden sadece iki okul tercih edilebilecek. Çocuğunu Anadolu Lisesi’ne göndermek isteyen bir veli ilk tercihte istediği okula çocuğunu yerleştiremezse bu kez sadece iki Anadolu lisesi yazabilecek ve üçüncü tercihini imam hatip veya meslek liseleri arasından yapmak zorunda kalacak. “Nakil ve Yerleştirme Komisyonu” yerleşemeyen öğrencileri, “dengeli” şekilde boş kontenjanlara yerleştirecek. Komisyonun belirlediği okulu kabul etmeyen öğrenciler için ise tek seçenek olarak açık liseler kalacak.

Bakanlığın “nitelikli” tarif ettiği bin 367 liseye yerleşebilmek için LGS’ye giren öğrenciler dahil tüm öğrenciler yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Sınavsız öğrenci alan okullara tercih yapmayan öğrenciler için merkezi sınavla öğrenci alan okulların ve pansiyonlu okulların tercih ekranı açılmayacak. Kayıtta öncelik tanınan özel okullara ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin yaptıran öğrenciler, yerel yerleştirme ve sınavla yerleştirme tercihinde bulunamayacak.

5 ‘nitelikli’ tercih

Öğrenciler, “Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okullar”, “Yerel Yerleştirmeyle Öğrenci Alan Okullar” ve “Pansiyonlu Okullar” olmak üzere üç grupta tercih yapacak. LGS’ye girmeyen öğrenciler için tercih grubu ikiye düşecek. Öğrenciler ilk olarak “Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar” ekranından tercih yapacak. Kayıt alanından beş tercihte bulunabilecek öğrenciler, ilk üç tercihlerini adreslerine en yakın okullardan yapabilecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, “Herkes istediği okula gidecek” açıklamasına karşın öğrenciler, aynı okul türünden en fazla üç okul seçebilecek. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini tamamlayan öğrenciler, “istemeleri halinde” sınavla öğrenci alan okullar arasından en fazla beş, pansiyonlu okullar arasından en fazla beş okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunacak.

Yerel yerleştirmede tercih ettiği okula yerleşen öğrenciler, daha sonraki tercih dönemlerinde farklı bir okul türü seçmek zorunda olmayacak. İlk tercih döneminde tercihine yerleşemeyen öğrencilere ise ikisi kayıt alanından olmak şartıyla üç tercih imkanı tanınacak. Aynı okul türünden en fazla iki okul seçebilecek öğrenciler burada da istemediği okul türüne mahkum edilecek. Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme belirlenen kontenjanlar, puan üstünlüğü ve tercihler doğrultusunda yapılacak. Puan eşitliği durumunda ise öğrencinin ortaöğretim başarı puanı, yaşı ve okula devam durumu dikkate alınacak.

***

Aynı sayıda net farklı puan

Sınav sonuçları birçok öğrenci için hüsrana dönüştü. Aynı sayıda net çıkartan öğrencilerin puanları farklı hesaplandı. Velilerin, çocuklarının sonuçlarını karşılaştırması ile aynı sayıda net yapan öğrenciler arasında ciddi puan farklılıkları olduğu görüldü. Netleri yüksek bazı öğrencilerin ise daha az soru yanıtlayan öğrencilerden daha düşük puan aldığı ortaya çıktı.

‘Sınıfsal yerleştirme’

Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, kılavuza ilişkin şunları söyledi:

“Kayıt Alanı denilen alanla yoksul çocukların yoksul semtlerde kalması ‘güvence’ altına alınıyor. Özellikle imam hatip ve meslek liselerinin boş kalan kontenjanlarını doldurmayı hedefleyen bir kılavuz. Tercihlerdeki kısıtlamaları anlamak ise mümkün değil. Sınavla yerleşecek öğrenciler neden beş okul seçebilecek? Tercih sayısı neden bu kadar sınırlı? Önceki yıllarda tüm Anadolu liseleri sınavla öğrenci aldığı için referans puan değerleri vardı. Bu sene hangi okulun hangi puan ve hangi aralıklarla öğrenci alacağına dair bir referans yok öğrencilerin elinde. Çocukların geleceği için büyük risk yaratan bir taslakla karşı karşıyayız. Neye göre seçim yapılacağı belli değil.”

 



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Makale Haberler