Bizimle iletişime geçin

Basın

10 gazeteciye ceza istendi

29 Ekim 2022 tarihinde Ankara’da tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Diren Yurtsever, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Zemo Ağgöz ve Deniz Nazlım, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile MA’nın eski stajyeri Mehmet Günhan hakkında açılan davanın duruşmasında gazeteciler hakkında hapis cezası istendi

Ankara’da basın faaliyetleri gerekçe gösterilerek “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 29 Ekim 2022’de tutuklanan ve 16 Mayıs 2023 tarihinde tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Diren Yurtsever, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Zemo Ağgöz ve Deniz Nazlım, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile MA’nın eski stajyeri Mehmet Günhan hakkında açılan davanın duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuksuz yargılanan gazeteciler Selman Güzelyüz ve Deniz Nazlım ile gazetecilerin avukatları duruşmada hazır bulundu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi yöneticileri ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da duruşmayı izledi. 

Röportajlar Talimat Sayıldı

Mahkemenin söz verdiği iddia makamı, esasa dair mütalaasını sundu. Gizli tanık “K8” ve tanık Kerem Gökalp’in beyanlarının esas alındığı mütalaada, gazetecilerin cezalandırılması talep edildi. Gazetecilerin HDP ve DEM Parti temsilcileri ile gerçekleştirdikleri röportajları “talimat” ile aldıkları iddia edildi. Savcı, legal yollarla kurulduğunu belirttiği MA ve JINNEWS’in “örgüt üyelerinin moral ve motivasyonlarını arttırdığını” ileri sürdü. Tanık Özgür Baran’ın JINNEWS muhabiri Öznur Değer hakkındaki “MA çalışanıdır” iddiasının da mütalaada yer alması dikkat çekti.  

Avukatlar ve gazeteciler, mütalaaya dair ek süre talebinde bulundu. Avukat Resul Tamur, “İddia makamının açıkladığı mütalaanın açık ve anlaşılır olması gerekiyor. Delil ve sanıklar arasında bir bağlantı olması gerekiyor. Aksi takdirde bunun savunma hakkı ihlali olduğunu belirtiyor Yargıtay” diyerek iddialar ve gazeteciler arasında herhangi bir illiyet bağı olmadığını vurguladı. Temur, gazeteciler üzerindeki adli kontrol kararının da kaldırılması ve iddia makamına “illiyet bağını” açıklattırılması yönünde talepte bulundu. Mahkeme heyeti, gazeteciler hakkındaki imza hükümlülüğünü kaldırdı. Mahkeme, yurt dışı yasağının ise devamına karar verdi. 

Bir sonraki duruşma 3 Temmuz’a ertelendi. MA’dan derlenmiştir)



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Basın Haberler