Bizimle iletişime geçin

Güncel

Munzur Üniversitesi öğrencileri: Sorunlarımıza ilgisiz kalınıyor

Dersim’de yaşanan barınma ve ulaşım sorununa dair Munzur Üniversitesi öğrencileriyle konuştuğumuzda yaşanan sorunları defalarca dile getirdikleri ancak sorunların çözülmediğini anlattılar.

Hıdır Yıldız / Dersim

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı başladı ve her yıl olduğu gibi bu yıl da eğitim öğretim dönemi sorunlarla açıldı. Dönem ortasına doğru gelinmesine rağmen, hala sorunların giderilmemiş olması nedeniyle öğrenciler sorunlarla eğitim süreçlerini sürdürmek zorunda kalıyorlar. Özellikle üniversitelerde yaşanan sorunlara her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Açıldığı ilk günden bu yana sürekli barınma ve ulaşım sorunları, bilimsel/nitelikli eğitim eksikliği, tacizler ve liyakatsiz atamalarla gündem olan Munzur Üniversitesi’nde konuştuğumuz öğrenciler sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.

Yurtlar yetersiz ve güvensiz

Yemekler böcekli, kurtlu veya kokuşmuş şekilde geliyor

Yurt kapasitelerinin yetersiz olduğunu ifade eden Munzur Üniversitesi öğrencileri; yurt odalarının küçük olduğunu, ranzalar atılarak 3 kişilik odalara 6 kişinin yerleştirildiğini ve bu sebeple yeterli çalışma alanlarının olmadığını belirtiyorlar. Bu durumun yurtlardaki hijyen sorunlarını daha da arttırdığını ve bundan dolayı ciddi sağlık sorunları yaşadıklarını, bununla ilgili yurt yönetimine birçok defa başvurmalarına rağmen yurt yönetiminin yaşadıkları sıkıntılara duyarsız kaldığını ifade ediyorlar. Yurtta bulunan asansörlerin de arızalı olduğunu, birçok kez öğrencilerin asansörde kaldığını ve kendi çabalarıyla asansörden çıkarıldıklarını ifade eden öğrenciler, yaşanacak tüm olumsuzluklardan yurt yönetiminin ve Kredi Yurtlar Kurumu’nun sorumlu olacağının altını çiziyorlar. Yurtlarda yetersiz çalışma alanlarının olduğunu, hatta bir yurdun çalışma ve etüt odasının yatakhaneye çevrilerek onlarca öğrenci aynı odada kalmak zorunda olduklarını, bu durumun da yeni sorunlara neden olduğunu ifade eden öğrenciler, sorunlarına yine duyarsız kalındığını belirttiler.

Barınma yetersizliğinden kaynaklı yüzlerce arkadaşlarının yurtlara alınmayarak fahiş fiyatlarla ev tutmak durumunda kaldıklarını belirten öğrenciler, kimi arkadaşlarının ise ev bulamadığı için ya arkadaşlarının yanında geçici misafir olduklarını ya da okullarını dondurmak zorunda kalarak memleketlerine döndüklerini ifade ettiler.

Yurtlarda kapasite yetersizliğinin yanı sıra az sayıda personel çalışması nedeniyle var olan hijyen sorunları daha da çoğalıp sağlık sorunlarına davetiye çıkarmakta. Öğrenciler, sıcak su sorunlarının olduğunu, mevsimin kış olması sebebiyle havaların soğumaya başladığını, bu şartlarda ılık suyla duş almak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. Ayrıca yurtlarda verilen kahvaltılık ve yemeklerin yetersiz kaldığını belirterek, tüm öğrencilere çeyrek ekmekle birlikte az yemek verildiğinin ve yemek ücretlerinin oldukça yüksek olduğunun altını çizdiler.

Öğrencilerin en büyük problemlerinden biri de ulaşım. Belediyenin toplu taşıma ücretlerinin oldukça düşük olduğu şehirde, öğrenciler için bu pozitif konu bile araç sıkıntısı nedeniyle eziyete dönüşmekte. Yurtlardan üniversiteye, üniversiteden yurtlara gidiş gelişlerde araç sayısının az olmasından kaynaklı problemler olduğunu, bunun çözümü adına ciddi adımlar atılmadığını belirtiyorlar. Neredeyse her gün toplu taşıma duraklarında bir saatten fazla beklediklerini, derslere ve sınavlara geç kaldıklarını dile getiren öğrenciler; yaklaşan kış koşullarına dikkat çekerek hem belediyenin hem de toplu taşıma yapan kooperatiflerin sorunlarına bir an önce çözüm bulmasını bekliyorlar.

Dinlediğimiz öğrencilerin şikayetçi oldukları diğer bir konu da, okudukları bölümlerde alanında yetkin olmayan kişilerin derslerine girmeleri ve bu sebepten niteliksiz bir eğitime tabi tutulmaları. Bölümlerine liyakatsiz atamalar yapılarak niteliksiz eğitimle karşı karşıya kaldıklarını açıklayan öğrenciler, ayrıca kamuoyuna da yansıyan ve adları öğrencileri taciz etmesi ile bilinen memur ve öğretim görevlileriyle aynı ortamda bulunmaktan rahatsızlık duyduklarını belirttiler. Bu kişilere yönelik herhangi bir adli veya idari soruşturmanın yapılmadığını, yapıldığı zaman da tacizcilerin korunduğunu, soruşturma sonunda ya bulundukları yerlerde koltuklarını koruduklarını ya da doçentlik vb. gibi daha yüksek unvanlarla ödüllendirildiklerini, bu yüzden de kendilerini güvende hissetmediklerini ifade ediyor öğrenciler.

Üniversitede polis dolaşıyor

Tüm bunlara rağmen üniversitede polisin elini kolunu sallayarak dolaştığını, bunun da üniversitelerin özerk niteliğine aykırı olduğunu, öğrenciler üzerinde baskı oluşturduğundan rahat hareket edemediklerini ifade ediyorlar.

Sigortasız staj görüyoruz

Son olarak staj gören kimi bölüm öğrencilerinin sigortasının yapılmadığını, yaşanacak bir iş kazasında herhangi bir sorumluluğu üniversitenin kabul etmediğinden yakınarak tüm bu sorunlarına bir an önce çözüm bulunması bekliyorlar.

Üniversite kantinlerinde kafelerinde Kürtçe ve özgün müzik dinlemek yasak

Üniversite bünyesinde bulunan yemekhane ve kantinlerde ve ihale ile işletmesi verilen kafelerde öğrencilerin Kürtçe ve özgün müzik dinlemesi yasak. Hoparlörlerden dinletilen şarkılar genellikle diğer müziklerin açılmasına izin verilirken özgün ve Kürtçe müzik dinlemek isteyen öğrencilerin istekleri kabul edilmiyor. Daha önce Kürtce olduğu için rektörlük tarafından Dijar Cafe ismi kartonla kapatılmış daha sonra ismi değiştirilmişti.

Üniversite öğrencileri bir an önce sorunlarına çözüm bulunması bekliyor.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Güncel Haberler