Bizimle iletişime geçin

Kültür-Sanat

Patika’nın kitaplığı: Yeni çıkanlar

Yeni çıkan kitaplardan kısa bir derleme

Aykırı Kültür – Paul Willis

Bir İngiliz kültürel çalışmalar klasiği Aykırı Kültür, okuru 1960’ların iki önemli gençlik kültürünün –motorcu oğlanların ve hippilerin– dünyasına götürüyor. Motorcu oğlanlar, geç 1950’lerin erken rock’n’roll müziğini dinleyen işçi sınıfı motorcularıydı. Buna karşın hippiler uzun saçlı ve progressive müzik âşığı orta-sınıf uyuşturucu kullanıcılarıydı. İki grup da kapitalist kitle iletişim araçları ve ticaretin tahakkümündeki daha geniş toplumun karşısında kendi kültürel biçimlerini ve anlamlarını yaratmak için eşitsiz ama kahramanca bir mücadeleye giriştiler. Bugün, farklı yollarla, son derece yaygın hale gelen kültürel deneyin, kimliğin öz-kurulumunun ve öz-küratörlüğün öncüleriydiler.

Paul Willis, Aykırı Kültür’de, yaşanan ve popüler kültürleri anlamak için önemli ve hâlâ son derece geçerli olan bir teori ve metodoloji geliştiriyor. Yeni önsözü, kitapta araştırılan dönem ile bugünün kültürel anları arasındaki bu bağı irdeliyor.

Yeniden keşfedilmesi gereken unutulmuş bir hazine.

MATS TRONDMAN, ANNA LUND & STEFAN LUND

Kitabın tanıtım bölümünden

Künye: Aykırı Kültür, Yazar: Paul Willis

Ayrıntı Yayınları, 240 Sayfa

  •  

Zamanı Gelince –Ender Irmak

Zamanı Gelince, ömrünü devrime adayanların ‘içeride’ yarattıkları dışarıya dair bir roman. Yarınlara dair bitmeyen bir kavganın önsözü. Tam da bu nedenle dört duvar arasına sıkıştırılan devrimcilerin göğün uçsuz bucaksız sonsuzluğuna uzanan ellerini bulacak okur, romanın bütününde.

Bir kuş çavlanına ket vurulamayacağına tanıklık edecek bir kez daha. Bir dönemin mücadele bayrakları yüksekte dalgalanan metal fabrikasının öncü işçileri hücrelerde, hapishane ranzalarında dünü sorgulamakta, geleceği konuşmaktadır. İşçilerin kavgasında yenilgiler vardır, içinde büyük dersler yaratarak yengiyi hazırlayan. Derin darbeler alınsa da dirençle ve inançla, yaralarına basarak ayağa kalkan her yürek, sosyalizme çıkan yolu yeniden yaratır her koşulda.

Yakın tarihimizin devrimci hareketine içeriden bir bakış sunan Ender İmrek hem dönemin koşullarını hem de sosyalist birikimin doğasını görünür kılıyor bu romanıyla. Yalın, duru ve akıcı anlatımını eylem merkezli bir anlatıyla temellendirirken çatışma unsuru belirgin, heyecan düzeyi yerinde ve içeriği estetize edilmiş bir yetkinliğe ulaşmayı başarıyor.

Kitabın tanıtım bölümünden

Künye: Zamanı Gelince, Yazar: Ender Irmak

Kor Kitap, 372 Sayfa

Kıtlık – Liam O’Flaherty

İrlanda edebiyatının toplumcu yazarlarından Liam O’Flaherty, Kıtlık romanında, 1840’larda İrlanda’da bir milyon insanın ölümüne, iki milyon insanın da ülkeden göç etmesine yol açan Büyük Kıtlık’ı, yoksul bir aile odağında anlatır.

O’Flaherty, İngiltere’nin boyunduruğu altındaki İrlanda’nın tarihinde yaşanmış bu en korkunç yıkımı, yöneticilerin yıkımdaki rolüyle birlikte ortaya koyar. Halkın yaşam, kimlik ve bağımsızlık mücadelesi, diğer romanları gibi Kıtlık’ın da konusudur.

Romanları ve öykülerinde İrlanda halkının yürekliliğine ve kararlılığına duyduğu saygıyı dile getirmekten hiçbir zaman geri kalmayan O’Flaherty’nin, yapıtlarında ödünsüz bir doğalcılık ile şiirsel bir anlatımı, keskin bir yergi ile psikolojik çözümlemeyi ustaca birleştirdiği görülür.

Kıtlık, O’Flaherty’nin sinemaya uyarlanan Muhbir’le birlikte en güçlü iki romanından biridir.

Celal Üster’in Mamak Askerî Cezaevi’nde çevirisini yaptığı Kıtlık, daha önce 1973 yılında yayımlanmıştı.

Yordam Edebiyat bu tarihsel romanı, ilk kez eksiksiz çevirisiyle okurlara sunuyor.

Kitabın tanıtım bölümünden

Künye: Kıtlık, Yazar: Liam O’Flaherty

Yordam Kitap, 416 Sayfa



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Kültür-Sanat Haberler