Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti’ni sürdüren Şenyaşar ailesini İstanbul’dan gelen Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi üyeleri ziyaret etti. Heyete, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü’de eşlik etti.
‘Birleşik adalet talebiyle başarabiliriz’
Ziyarete ilişkin konuşan İnisiyatif sözcülerinden Hüseyin İldan, “Bizler Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi olarak ailemizin sürdürdüğü adalet nöbetinin bulunduğumuz her alanda duyurusunu, çağrısını ve bu adalet nöbetlerinin büyütülmesinin anlam ve önemi üzerinden mücadelesini yürütüyoruz” dedi. Toplumun her kesiminin doğrudan karşılaştığı saldırılarda adalet taleplerini Türkiye ve Kürdistan coğrafyasının her yerinde dile getirdiğini söyleyen İldan, inisiyatif olarak uzun süredir yürüttükleri mücadelede aynı talepler etrafında adalet mücadelesi yürüttüklerini söyledi. İldan, “Cumartesi Annelerinden, Suruç Ailelerine, Şenyaşar Ailemizden, Amed Ailelerimize kadar her yerde adalet mücadelesi sürdürülüyor. Bu adalet talebini birleştirme taleplerimiz vardır. Ailemizinde böyle bir talebi vardır. Biz ailemizin bu talebini destekliyor ve savunuyoruz. Her şart ve koşulda onlarla birlikte bir arada olma, birlikte mücadele etmeyi kendimize görev, sorumluluk olarak ifade ediyoruz. Bu bakımdan topluma da çağrımzı şudur; burada da sürdürülen bir mücadele var. Herkesin bulunduğu her alanda bu mücadeleye sahip çıkmasını istiyoruz. Ancak birleşik bir adalet talebiyle başarabiliriz” dedi.
Adalet talebi
Ardından söz alan İnisiyatif sözcülerinden Uğur Karadaş ise, adliye önünde bir ailenin adalet çığlığının yankılandığını söyledi. Şenyaşar ailesinin adalet talebine yabancı olmadıklarını belirten Karadaş, “Bu adalet talebini üniversitelerde kayyım istemeyen öğrencilerin eylemlerinde vücut bulmuş taleplerinden biliyoruz. Hapishanelerde hasta tutsaklık sorunundan biliyoruz. ATK raporlarıyla tahliyelerine izin verilmeyen ve günden güne hapishanelerden gelen ölümlere kayıtsız kalmayacağımızı söyleyerek, hapishanelerden yükselen adalet nöbetinden biliyoruz. 30 yıl cezaevlerinde kalmış ama devletin ‘iyi halli’ görmediği gerekçesiyle infazları yakılan tutsakların içerden yükselttikleri adalet talebinden biliyoruz. Kadınlara dönük katliam, taciz ve tecavüzlerden, iyi hal indirimi alan, kıravat takan erkeklerin yargılanmadığı ve kadınların yükselttiği adalet talebinden biliyoruz. Çorlu tren katliamında devletin hatası göz göre göre ortadayken adil yargı alamayan ailelerin çığlığından biliyoruz” dedi.
‘Somut bir adalet bekliyoruz’
Şenyaşar ailesinin yükselttiği çığlığın tüm Türkiye ve coğrafyaya yayıldığını belirten İldan, “İnsanlar artık gerçekten somut, adil yargılanabilir ve gerçekten insan onuruna yakışır, insan hak ve adaletine yakışır bir adalet bekliyor. Dolayısıyla burada yükseltilen adalet talebine ses vermezsek bu toplumsal sorunlardan da adaletin çıkmayacağını biliyoruz. Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi olarak buraya bir dayanışma ziyareti gerçekleştirdik. Çünkü biliyoruz ki buradan çıkacak adalet talebi somut bir kazanıma dönerse toplumda rahatlatma yaratacak. Bu çerçevede yaklaşıyoruz ve buradaki ailemizin yükselttiği adalet talebinin sonuna kadar savunacağız. Kendilerine bu direnişte öncülük ettikleri için, Türk ve Kürt halklarına bu anlamıyla gerçekten esin ve moral kaynağı olduğu için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Heyetin ardından konuşan Ferit Şenyaşar ve Anne Emine Şenyaşar’da katılımcılara teşekkür etti. Heyet aileleyle bir müddet nöbet tuttuktan sonra ayrıldı. (MA)