İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından; İzmir İli, Urla İlçesi, Zeytineli Mahallesi, 236 ada 1 nolu parselde hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının, Bakanlık Makamının 08.10.2021 tarih ve 1933712 sayılı Olur’u ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca onaylandığı, onaylı imar planı paftaları ve plan açıklama raporunun 23 Kasım 2021 tarihinde bir ay süreyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ilan panosunda ve internet sayfasında eş zamanlı olarak askıya çıkarıldığı ve ilan edildiği 23 Kasım 2021 tarihinde duyuruldu.
2021 tarihli söz konusu alana ait plan araştırma ve açıklama raporunda planın amacı; 07 Şubat 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan etaplama talebinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Kurama Genel Müdürlüğü’nün 29 Mart 2018 tarihli toplantısında görüşülerek uygun bulunmasına müteakip ön izin sözleşmesinde belirtilen “Eğitim Merkezi ve Öğrenci Yurdu” kullanımlarının imar planı çalışmaları ile hayata geçirilmesi yazdı.
Ensar Vakfı’na bedelsiz tahsis edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliği ile imara açılan, Hazineye ait, 40 bin metrekarelik denize sıfır arazinin kullanım hakkı, İzmir Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ile Mayıs 2019 tarihinde yapılan Ön İzin Sözleşmesi ile 49 yıllığına eğitim merkezi ve öğrenci yurdu yapılmak üzere Ensar Vakfı’na bedelsiz olarak tahsis edildi.
Plan değişikliğinden önce doğal sit alanı statüsünde olan, İzmir’e 75 kilometre uzaklıktaki Urla Zeytineli Koyu’nda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ait sosyal tesisleri bulunuyor. Ensar Vakfı’nın ön izin sözleşmesi kapsamında işin zamanında tamamlayamaması nedeniyle süre uzatılması talep edilmiş, bu talebe istinaden ön izin süresi 15 Mart 2020 tarihinden itibaren bir yıl süre ile uzatıldı. Proje için, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, Milli Savunma Bakanlığı’ndan, Orman Genel Müdürlüğü’nden onay alınmasına karşın, Belediyelerden proje için görüş sorulmadı.
HDP Milletvekili Çepni soru önergesi verdi
Kamuoyunda, AKP ile yakınlığıyla bilinen ve kamu kurumlarının, belediyelerin kaynakları ile ayakta durduğu iddia edilen, sıklıkla Karaman’da yaşanan çocuk istismarı, doğal gaz şirketlerinden ve Kızılay’dan aktarılan binlerce dolar ile haberlere konu olan Ensar Vakfı’na, bedelsiz arazi tahsisi için plan değişikliğine gitmek, devletin tarafsızlığı ve hukuk devleti olmanın ilkeleri ile bağdaşmadığını vurgulayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a verdiği soru önergesinde konuyu Meclis’e taşıdı.
Çepni, şu soruların derhal yanıtlanmasını istedi:
▪ “Bakanlığınız tarafından, hangi gerekçe ile Urla’daki alanın, eğitim merkezi ve yurt yapılmak üzere, Ensar Vakfı’na tahsisi yapılmıştır? Vakfın eğitim merkezi ve yurt yapması için neden özellikle bu alan seçilmiştir?
▪ Bu alanın Ensar Vakfı’na tahsisinden neden belediyelerin ve demokratik toplum kuruluşlarının görüşü alınmamıştır?
▪ Ensar Vakfı’nın alanda yapacağı projenin detayları nelerdir? Mevcut binalar ne şekilde kullanılacaktır?
▪ Son 5 yıl içerisinde devlete ait hangi taşınır ve taşınmazlar, hangi koşullarda Ensar Vakfı’nın kullanımına verilmiştir?
▪ Son 5 yılda hangi vakıf ve kurumlara devlete ait taşınır ve taşınmaz tahsis edilmiştir?”