Hakları için aylardır büyük baskı altında mücadele eden ve uluslararası dayanışma çağrısı yapan İran’daki Yedi Tepe (Haft Tapeh) tarımsal sanayi şirketinde çalışan işçilere Türkiye’deki sendikalardan destek gelmeye devam ediyor. İletişim-İş’in ardından DİSK’e bağlı Gıda-İş, Cam Keramik-İş ve KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen İran’da şeker üretimi yapan Yedi Tepe işçilerinin iki aya yakındır devam eden grevlerini selamladı.
“Talepleri taleplerimizdir.”
DİSK/Gıda-İş Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Yedi Tepe grevinin, işçilerin yıllarca özelleştirmeleri durdurmak ve haklarını alabilmek için verdikleri mücadelenin sonucu olarak ortaya çıktığı vurgulandı.
Yedi Tepe işçilerinin mücadelesinin İran rejimi tarafından zayıflatılıp yasa dışı ilan edilmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, “Mücadele eden işçileri ve sendikayı baskı altına alarak hapis ve çeşitli baskılarla yıldırmaya çalışıyorlar. Yedi Tepe (Haft Tapeh) işçilerinin yaşadıkları sorunlara karşı mücadelesi, İran rejimini daha fazla saldırganlaştırmıştır. Yaşanan ekonomik krizlerin sonucunda işçilerin çalışma ve yaşama koşulları zorlaşıyor. Pandemi sürecinde işçileri zorla fabrikaya kapatarak çalıştıran patronlar ‘Ya açlıktan ölürsün ya da çalışırken virüs kaparak ölürsün’den başka bir seçenek bırakmıyor. Bugün İran’daki Yedi Tepe’deki işçilerin ücretlerinin ödenmemesi, ücretlerini istediklerinde de onları hapse atarak mücadelelerini kırmak istemeleri de açlığa mahkûm etmek anlamına geliyor” denildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Gıda-İş Sendikası olarak İran Yedi Tepe işçilerinin mücadelesini ve grevini destekliyoruz. Özel sektörün geri çekilmesi, işten atılan işçilerin geri alınması, işçi örgütlenmesine gölge düşüren emniyet baskısının durdurulması, öncü işçilerin tutukluluklarının ve hapis cezalarının kaldırılması, işçilerin gecikmiş ücret ve diğer haklarının verilmesi ve üretim sürecinin işçi denetimi altında olması talepleri taleplerimizdir.”
“Dayanışma duygularımızı iletiyoruz.”
DİSK/Cam Keramik-İş’ten Genel Başkan Birol Sarıkaş’ın imzasıyla yayımlanan açıklamada da 2018 yılında özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı mücadeleyi büyüten Yedi Tepe işçilerinin bugün de benzer talepler ile grevde oldukları belirtilerek, “Yedi Tepe işçilerinin talepleri açık ve net! İşçiler; özel sektörün geri çekilmesini, işten atılan işçilerin işe geri alınmasını, örgütlenmeye gölge düşüren emniyet baskısının durdurulmasını, öncü işçilerin tutukluluklarının ve hapis cezalarının kaldırılmasını, işçilerin gecikmiş ücret ve diğer haklarının verilmesini ve üretim sürecinin işçi denetimi altında olmasını istiyorlar” denildi.
Türkiye işçi sınıfının sorunları ve talepleri de İran’daki Yedi Tepe işçileri ile paralellik gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Özellikle AKP iktidarları döneminde hayata geçirilen özelleştirme politikaları, ülkemizdeki işçi ve emekçilerin haklarının gasp edilmesine yol açtı ve açmaya da devam ediyor. Özelleştirme politikaları, on binlerce işçiyi işsiz bıraktı. Yine bu politikalar, işçilerin ekonomik ve sosyal kazanımlarını geriye götürdü. Özelleştirme demek, ülkenin kaynaklarını ve emekçi halkın birikimlerini yabancı ve yerli sermayeye peşkeş çekmektir. Bu yüzden İran’daki Yedi Tepe işçilerinin talepleri, talebimizdir ve mücadelelerini sonuna kadar destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’de de sendikal örgütlenme önünde engeller bulunduğuna dikkat çekilen Cam Keramik-İş açıklaması şöyle devam etti:
“Tıpkı İran’da olduğu gibi ülkemizde de sermaye sınıfı ve iktidarlar, işçilerin örgütlenmesinin önünü kesmek için her yolu denemektedir. Türkiye’de son 18 yılda toplam 16 grev yasaklanarak, 200 bin civarında işçinin grev hakkı elinden alındı. Bugün de koronavirüs bahane edilerek işçi ve emekçilerin en ufak bir basın açıklaması ve direnişleri engelleniyor. Sendikal hak ve özgürlükler baskı altında tutuluyor.
Türkiye’de, İran’da ve tüm kapitalist ülkelerde işçiler ağır ekonomik, sosyal ve demokratik sorunlar ile karşı karşıya. Bu yüzden işçi sınıfının uluslararası dayanışması ve mücadelesi daha da önem kazanmaktadır. Cam Keramik-İş Sendikası olarak, İran’da grevde olan Yedi Tepe işçilerinin mücadelesini destekliyor ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz.”
Belediye emekçilerinden İranlı işçilere destek
Tüm Bel-Sen Genel Merkezi adına yapılan açıklamada, Yedi Tepe işçilerinin sendikasının 1974’te kurulmasına rağmen İslam Devrimi sonrasında işçi düşmanı İran hükümeti tarafından yasadışı ilan edildiği belirtilerek şöyle denildi:
“2007 yılında Yedi Tepe işçileri mücadele ederek sendikasını yeniden kurmuş Bunun bedeli olarak işçi önderleri Ali Nejati, Jalil Ahmedi, Feridun Nikoofard, Gorban Alipoor ve Mohammad Heydaripoor hapis cezasına ve sosyal faaliyetlerden men cezasına çarptırılmışlar. Ancak sendikal mücadele durmamış, özelleştirmelere ve hak gasplarına karşı 2018 de tekrar yükselmişken bu kez de Sendika temsilcisi Bakhsi tutuklanıyor.”
İran rejimi ve emniyet güçlerinin, sermaye sahiplerinin yanında milyonlarca işçiyi açlığa sürüklediğine ve işçilerin haklı mücadelesini şiddetle bastırdığına değinilen açıklamada sermaye basınının ise aylardır grevde olan işçilerin mücadelesine sansür uyguladığına ve yazmadığına dikkat çekildi.
Talepler yerine getirilsin
“Yedi Tepe işçilerinin mücadelesiyle dayanışıyoruz” diyen Tüm Bel-Sen Genel Merkezi, işçilerin şu taleplerinin yerine getirilmesini istedi:
“Özelleştirmelerin durdurulması, işten atılan işçilerin geri alınması, işçi örgütlenmesine gölge düşüren emniyet baskısının durdurulması,
Öncü işçilerin tutukluluklarının ve hapis cezalarının kaldırılması,
İşçilerin gecikmiş ücret ve diğer haklarının verilmesi ve üretim sürecinin işçi denetimi altında olması.”
Açıklamada “Taleplerini kazanmak için İran hükümetinin bunca baskısına rağmen mücadele eden grevdeki işçi arkadaşlarımızı verdikleri haklı kavgadan dolayı kutluyor, dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz. İran rejiminin baskılarını, sermaye basının boykotunu kınıyor, bu baskı ve engellemelerin son bulmasını istiyoruz. Yedi Tepe çalışanı işçi kardeşlerimiz emperyalizme, gericiliğe ve İran rejimine karşı verdiğiniz bu cesaretli, haklı ve kararlı grev mücadelenizi Türkiyeli belediye emekçileri olarak saygıyla selamlıyor, taleplerinizi savunuyoruz” denildi.
İletişim-İş Genel Yönetim Kurulu da önceki gün bir açıklama yayınlayarak İranlı işçilerin mücadelesini desteklediklerini açıklamıştı.