Bizimle iletişime geçin

Emek

Türkiye’de tarımın çöküşü: “Borcu borçla kapatıyoruz”

Ekonomik kriz nedeniyle zor dönemden geçen çiftçiler, bu yıl ayrıca aşırı yağış yüzünden verimin yüzde 50 oranında düştüğünü belirterek, “Herkesin bankalara borcu var. Borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz”

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin etkilerinin yansıdığı alanlardan biri de tarım sektörü. Yaşanan krizin mağduru olan çiftçiler, işçilerin parasını ödemekte zorlanıyor ve borçla üretim yapmaya çalışıyor. 

Tarlalarını kiraya veriyorlar

“Mazot pahalı, gübre pahalı, ilaç pahalı. Her şey pahalı. Ama tek ürünü biz satarken ucuz” diyerek yaşadıkları durumu özetleyen çiftçi Ali Tan, mazotun litresi 6,5 TL kuruş, bir kilo taban gübre 2,1 TL, üst gübreyi ise 2,20 TL’den aldıklarını söyledi. Her şeye zam geldiğini söyleyen Tan, “Her girdi yüzde 50 zamlandı. Çiftçiler üretim yapmakta zorlanıyorlar. Tarla sahiplerinin çoğu ekim yapmak yerine tarlalarını kiraya veriyor. Adam zarar etmeden para kazanıyor” dedi.

Aşırı yağış verimi düşürdü

Bu yıl aşırı yağışlardan ötürü verimde 50 düşüş yaşandığını belirten Tan şunları dile getirdi; “Aşırı yağışlar ve hava şartlarından dolayı mahsullerin hepsi eksik verdi. Buğday yarı yarıya verdi bu sene. 5 ila 6 ton aldığımız kavun ve karpuzdan bu sene yarısını alıyoruz. Çok yağış verim düşürdü. Poyraz mahsul yetişmeden kuruttu. Mahsullerde durum iç acı değil. Bu yıl pamuk eken zarar eder. Bakanlık geçen sene 700 kilo verdi dönümüne bu sene yıl ise ÇKS’ye 500 kilo verdi. Kazanan şuanda tüccarlardır. Bizler borçla üretim yapıyoruz. Herkesin bankalara borcu var. Borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz.” 

‘İşçinin parasını vermekte zorlanıyoruz’

Üretim girdilerinin çok pahalı olduğuna dikkat çeken bir diğer çiftçi Cuma Kılıç da bu yıl tarlaya pamuk ektiğini ve durumun kötü olduğunu söyledi. 

İşçilere günlük 70 TL yevmiye verdiğini aktaran Kılıç, ektiği tarlanın dönümde en az 700 kilo vermesi halinde zarar etmekten kurtulacağını ve işçilerin paralarını verebileceğini kaydetti. Devletin çiftçiye gerekli desteği vermediğini anlatan Kılıç, bir dönüm pamuğun maliyetinin bin 500 TL’den fazla olduğunu söyledi. Kılıç, “Çiftçi zarar ediyor. İşçi parasını bile vermekte zorlanıyoruz. Aşırı yağışlardan ötürü verim düştü. Perişan durumdayız” dedi.

Herkes borçlu

Girdi maliyetlerinin yükselt olduğunu söyleyen Altan Toygun ise “Herkes borçlu. Kazanan tüccar oluyor. Yani anlayacağın para yok. Durumumuz vahimdir” dedi.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Emek Haberler