İnternet kullanımı ve sosyal medya bağımlılığı üzerine yayınlanan araştırma ve makaleler internetin toplum üzerindeki etkisini ortaya koyar nitelikte. Sadece şirketlerin reklam ve pazarlamada kullandığı bir araç olarak değil hakim sınıfların kitleleri kontrol aracı olarak da internet büyük önem taşıyor. Özellikle Türkiye’de internet kullanımı ve sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisi birçok açıdan tartışma konusu oluyor.
Global Web Index tarafından 46 ülkede 16-64 yaş arası 575 bin internet kullanıcısı ile yapılan anket sonucu internet kullanımında ülkelerin durumunu ortaya koyuyor. Ankete göre küresel internet kullanıcıların sosyal medyaya günde 2 saat 23 dakika zaman harcadığı kaydedildi.
Yapılan anket sonucunda eğilimlerin ülkelere göre farklılık gösterdiği ve neredeyse yarısında sosyal medya kullanımının 2019 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre azaldığı ifade edildi. Günde 4 saatten fazla zamanı dijital dünyaya ayıran Filipinliler listenin birinci sırasında yer alırken onu 3 saat 36 dakika ile Nijerya ve 3 saat 10 dakika ile Meksika izledi. Türkiye sosyal medyada ortalama 3 saat 5 dakika zaman geçirilen ülke olarak listenin dördüncü sırasında yer aldı.
İnternette en az vakit geçiren ülke ise Japonya olarak belirlendi. Günde sadece 45 dakikasını sosyal medyada geçiren Japonya’yı, Almanya ve Fransa izledi.
Doğrudan bir sonuç olarak değerlendirilemese de gelişmiş emperyalist, kapitalist devletlerde internet kullanımının daha düşük olması, insanların refah ve mutluluk seviyesi ile internet kullanımı arasındaki ilişkiye de ışık tutuyor. İnternet kullanım oranları kadar internette geçirilen zamanın hangi amaçla ve hangi platformlarda geçirildiği de ekonomik ve toplumsal koşullara göre değişiyor. Türkiye’de sosyal medya haber ve iletişim amacıyla yaygın bir biçimde kullanılsa da özellikle toplumsal sıkışmışlık, insanların kendini internet ve sosyal medyanın sanal dünyasında bulmasına yol açıyor.
İNTERNETE EN FAZLA ZAMAN HARCAYAN ÜLKELER
Filipinler – 4 saat 1 dakika
Nijerya – 3 saat 36 dakika
Meksika – 3 saat 10 dakika
Türkiye – 3 saat 5 dakika
Rusya – 2 saat 28 dakika
Hindistan – 2 saat 25 dakika
Çin – 2 saat 19 dakika
Amerika Birleşik Devletleri – 1 saat 57 dakika
Birleşik Krallık – 1 saat 49 dakika
İspanya – 1 saat 43 dakika
Fransa – 1 saat 28 dakika
Almanya- 1 saat 15 dakika
Japonya – 45 dakika