Dersim’de yaklaşık 8-9 ay yaşanan kışın ardından bahar ayıyla beraber tarımsal faaliyetler başlıyor. Tarımsal üretimin başlamasıyla Urfa, Diyarbakır, Elazığ ve diğer çevre illerden Dersim’de özellikle Çemişgezek ve Mazgirt-Akpazar bölgesine mevsimlik tarım işçileri göç etmeye başlıyor.
Mevsimlik tarım işçileri, şeker pancarı, ay çekirdeği, üzüm hasadı başta olmak üzere birçok tarımsal faaliyette yer alıyor. Bu çalışma alanlarında birçok sıkıntıyla baş başa kalan işçiler, en azından asgari düzeyde taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.
Her hasat sezonunda gündeme gelen mevsimlik tarım işçilerinin en büyük sorunlarını yaşamın neredeyse her alanında olduğu gibi yine kadınlar yaşıyor. “Tek Mevsim” belgeseli kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek mevsimlik tarım işçisi kadınların çalışma ve yaşam koşulları, çocukların eğitim sorunları, sağlık hizmetleri gibi birçok konuya değiniyor. Belgeselde kadınların sağlık sorunları, temel ihtiyaçları, elektrik kullanımının sınırlılığı, temiz suya erişim problemi gibi birçok sorunu gözler önüne seriyor.
Mevsimlik tarım işçisi kadınlar açısından kendi alanında bir ilk olan belgeselin yapımcısı olan gazeteci Arzu Yıldız belgesele ilişkin şunları aktardı:
“Kadınlar yaşamın her alanında ikincil konumda. Bu tartışmasız gerçek, maalesef mevsimlik tarım işçisi kadınların yaşamında da kendini bütün çıplaklığı ile gösteriyor. Tarım işçilerinin en temel ihtiyacı olan konteynır, temiz, sürekli ve yeterli içme suyu, tuvalet, elektrik, banyo, gıda, temizlik ihtiyaçları en temel ihtiyaçlardan. Maalesef yetkililer bu ihtiyaçları karşılama noktasında sorumluluklarını yerine getirmiyor.
Kadınlar, çocuk bakımından ev işlerine, tarlalara uzanan trajik öyküler yaratıyor. Çocuk yaşta başlayan bu öykü, ömür boyunca değişmiyor. Bunu değiştirmek için de yetkililerin bugüne kadar hiçbir çabası olmadı. Biz de kadınların bu öyküsünün değişmesi için tarım işçilerinin yaşadığı sorunları gündeme taşımak istedik. Tek Mevsim ile birlikte kadınların sesi olmak istedik.”